Oporavak svjetskih berzi, nafta u plusu

Dodajte komentar

Sva tri glavna berzanska pokazatelja u Americi zabilježila su rast na jučerašnjem trgovanju nakon objave pozitivnih podataka koji se odnose na poverenje potrošača.

Indeks koji mjeri povjerenje potrošača dostigao je ovog mjeseca nivo od 125,6 poena, naspram 116,1 zabilježenih u februaru. Dow Jones je porastao 0,7% na 20.701,5 poena, predvođen rastom akcija Apple-a, dok je S&P 500 zabilježio identičan rast na 2.358,6 poena uz najveći doprinos finansijskog sektora. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabilježio je pozitivnu promjenu od 0,6% na 5.875 poena.

Investitori su takođe razmatrali komentare čelnika Fed-a koji su u saopštenjima naveli da vjerovatno predstoje još dva povećanja kamatne stope ove godine.

Evropski ključni indeksi takođe su zabilježili pozitivne promjene prethodnog trgovačkog dana. Njemački DAX je skočio 1,3% na 12.149 poena, dok su britanski FTSE i francuski CAC porasli 0,7% i 0,6%, respektivno. Solidan rast zabilježilo je i tržište nafte – WTI je skočio 1,2% na 48,4 USD po barelu dok je Brent dodao 1% do nivoa 51,3 USD po barelu. Skok cijene nafte poduprli su novi sukobi u Libiji koji su značajno smanjili isporuku sirove nafte, te najave da bi OPEC mogao do kraja godine produžiti ograničenje proizvodnje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *