Kineski Tencent kupio 5% akcija Tesla Motors-a

Dodajte komentar

Kineska kompanija Tencent Holdings kupila je 5% akcija američkog proizvođača električnih automobila Tesla Motors za 1,78 milijardi USD, prenijeto je iz izvještaja koji je podnijet američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti.

Kompanija Tencent posjeduje 8,2 miliona akcija u Tesla Motors-u, što je čini jednim od najvećih akcionara u ovom američkom proizvođaču automobila, dok najveći broj akcija ima sam direktor kompanije, Elon Musk. Tesla je prikupio 1,2 milijarde USD od prodaje običnih akcija i konvertibilnog duga ranije ovog mjeseca. Musk je donio odluku o povećanju kapitala zbog lansiranja Modela 3 radi masovne prodaje.

Tencent se odlučio za investiranje u električna vozila SAD-a zbog strožih i složenih pravila koji važe u Kini. Postoji više start-up kompanija za proizvodnju električnih vozila u ovoj zemlji, kao što su LeSee, NextEV, Future Mobility i Qiantu Motor, i oni uživaju veliku podršku giganata kao što su Alibaba i Tencent. Akcije Tesle su nakon objave povećanja Tencentovog udjela u zabilježile rast od 2,7% na jučerašnjem trgovanju na 277,5 USD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *