Pregled štampe za 28. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Sve partije jednoglasno protiv prodaje Luke

Skupština opštine Bar juče je jednoglasno usvojila zaključak da “smatra da je cjelishodno” da se zaustavi postupak prodaje 30 odsto akcija Luke Bar iz državnog paketa, dok se ne završe infrastrukturni projekti u funkciji poslovanja luke rekonstrukcija željeznice i izgradnja autoputa, te do donošenja Plana razvoja Crne Gore, Prostornog plana posebne namjene, Strateškog plana razvoja Bara i PUPS Bara.

Profit oko 12,7 hiljada eura,četiri puta manji nego 2015.

Preduzeće Montekargo prošle godine je zabilježilo profit od 12.789 eura, četiri puta manji nego 2015. Prihodi preduzeća, koje bi uskoro trebalo da preuzme poljski OTL, smanjeni su 12 odsto na oko 6,15 miliona, a rashodi četiri odsto na 6,6 miliona eura. Poljaci su za 51 odsto akcija države u Montekargu ponudili 2,5 miliona eura.

Hotele zakupljuju Agrokor i TUI

Uprava Hotelskog turističkog preduzeća (HTP) Ukinjska rivijera zakazala je za 27. april vanrednu skupštinu akcionara koja bi trebalo da donese odluku o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine na period do 30 godina.

Dnevne novine

Kamatne stope i dalje visoke i predstavljaju barijeru

Banke su i tokom prošle godine, vodile opreznu politiku kreditiranja realnog sektora, oslanjajući se pretežno na sopstvena likvidna sredstva, kazali su iz Centralne banke. Aktivne kamatne stope, kako ističu u CBCG, uprkos tendenciji blagog pada, i dalje su visoke i predstavljaju barijeru za dinamičniji oporavak privrede

Izvezeno 50, a uvezeno skoro 254 miliona robe

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima Monsta ta, iznosila je 304,2 miliona eu ra, što je 34,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 50,3 miliona eura, što je 17,1 odsto više nego u istom periodu lani. Uvoz je bio viši 30,1 odsto i iznosio je 253,9 miliona eura.

Kinezi bi da nastave sa rekonstrukcijom pruge

Predstavnici kineske kompanije China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), koja je obavljala radove na rekonstrukciji dijela pruge Bar-Beograd na dionici Kolašin-Kos, za interesovani su za učešće na tenderu za dobija nje budućih poslova na tom projektu, saopšteno je u Vladi Crne Gore.

Dan

Državne pare troše bez kontrole

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti je dobar, ali se ne sprovodi kako treba, a za tri godine od njegovog usvajanja niko nije snosio ni političku, ni prekršajnu, ni krivičnu odgovornost. Na to su ukazali predstavnici opozicije i civilnog sektora u okviru panel diskusije o otvorenosti i odgovornosti nacionalnog budžeta, koju je organizovao Institut Alternativa.

Država ih prevarila za 5,45 miliona

Sudija Osnovnog suda Milena Brajović naložila je da se u sporu koji penzioneri Kombinata aluminijuma vode protiv države, zbog neisplaćnvanja 5,45 miliona eura otpremnina za 414 bivših radnika KAP-a, dostavi sudu spisak radnika fabrike kojima prije penzije nijesu isplaćene odgovarajuće otpremnine.

Deficit budžeta i državni dug probijaju limite

Finansijski sistem Crne Gore je u prošloj godini bio stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, uz prisustvo rizika nelikvidnosti i nesolventnosti realnog sektora, koji su uticali na povećanje pritisaka u fiskalnoj sferi, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost CBCG.

Pobjeda

Budžetski inspektori tri godine samo na papiru

Budžetski inspektor, koji u zakonu postoji od 2013, još nije imenovan, a iz Ministarstva finansija najavljuju izmjene propisa koje regulišu njegov rad. Uskoro će u parlamentu početi da radi budžetska kancelarija, koja bi trebalo da doprinese povećanju transparentnosti trošenja državnog novca saopšteno je juče na konferenciji “Gdje ide naš novac, koju je organizovao Institut alternativa.

Privredu guše visoke kamate i malo kredita

Finansijski sistem je stabilan, a nivo rizika umjeren, ocijenjeno je juče na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, koji je razmatrao izvještaj o radu za prošlu godinu. I dalje je, kako se navodi, prisutan rizik nelikvidnosti i nesolventnosti realnog sektora, koji je u prošloj godini uticao na povećanje pritisaka u fiskalnoj sferi.

Stopirati prodaju Luke Bar

Odbornici barskog parlamenta jednoglasno su juče usvojili zaključak da se zaustavi prodaja 30 odsto akcija Luke Bar dok se ne završi rekonstrukcija željeznice i izgradnja auto-puta. Prodaju državnog udjela u ovoj kompaniji treba, prema tom taključku, odložiti i dok se ne usvoje planovi razvoja države, Bara i Morskog dobra.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *