Za industrijsku politiku 290 miliona eura

Dodajte komentar

Akcionim planom za implementaciju industrijske politike, kojije Vlada nedavno usvojila, tokom 2017. biće sprovedeno 66 aktivnosti, a za njihovu realizaciju biće izdvojeno skoro 290 miliona eura.

Posmatrano po izvorima finansiranja, u strukturi dominiraju sredstva javnog sektora u iznosu od 170,3 miliona eura, od čegaje najveći iznos usmjeren na finansijsku podršku industrijskom sektoru od strane Investiciono-razvojnog fonda (IRF), iz sredstava privatnog sektora opredijeljeno je 97 miliona, iz budžeta 17,4 miliona, IPA sredstava 4,6 miliona i donatorskih programa 236.000 eura saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Akcioni plan za ovu godinu pripremljen je, kako se navodi, u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora, a podijeljen je na četiri strateška cilja.

“Posmatrano na nivou ključnih strateških ciljeva, za realizaciju aktivnosti definisanih prvim strateškim ciljem Konkurentnost industrije, u dijelu unapređenja fizičkog kapitala opredijeljeno je 162,8 miliona eura. Za realizaciju drugog strateškog cilja Investicije i finansije za modernizaciju industrije opredijeljeno je oko 114 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Za realizaciju aktivnosti u okviru trećeg strateškog cilja – Inovacije i preduzetništvo obezbijeđeno je 12,03 miliona eura, dok je za realizaciju četvrtog strateškog cilja Pristup tržištu opredijeljeno 732.000 eura.

Imajući u vidu kompleksnost implementacije industrijske politike, efikasna koordinacija obezbijeđena je kroz strukturu Koordinacionog tijela za implementaciju industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, koga čine predstavnici kabineta predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade, relevantnih ministarstava i predstavnici udruženja privatnog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *