Pregled štampe za 27. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ima li investitora bitnije je od duga

Evropskoj investicionoj banci (EIB), prilikom odobravanja kredita, bitni su ekonomski parametri države i da nije izgubljeno povjerenje investitora, rekao je potpedsjednik EIB-a, Pim van Balekom.

Za industriju 66 mjera i 290 miliona

Akcionim planom za implementaciju Industrijske politike, koji je Vlada nedavno usvojila, ove godine je planirano spro vođenje 66 aktivnosti, za čiju realizaciju će biti izdvojeno skoro 290 miliona eura, saopšteno je iz Ministarsva ekonomije.

Odskočna daska za Evropu

Povezivanjem unutar regiona napravila bi se odskočna daska za prodor regionalnih proizvođača na evropsko tržište, ocijenio je predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Dnevne novine

Do 2018. Crna Gora će biti pokrivena 4G mrežom

Telenor je startovao projekat modernizacije radio mreže, nakon kojeg će korisnici na cijeloj teritoriji Crne Gore imati unaprijeđen kvalitet usluge, brži pristup internetu i do šest puta brži prenos podataka, saopštila je generalni direktor kompanije Sandra Štajner.

Od EU Crnoj Gori 270,5 miliona ?

Evropska unija (EU) opredijelila je za projekte u Crnoj Gori u periodu od 2014. do 2020. godine oko 270,5 miliona eura, koji imaju za cilj dostizanje boljeg životnog standarda građana, saopštio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Novi red letjenja MA

Nacionalni avioprevoznik Montenegro airlines (MA) počeo je da saobraća prema ljetnjem redu letjenja, koji će važiti do 28. oktobra. Iz kompanije su kazali da je tim redom letjenja planirano povećanje broja letova, posebno u periodu visoke turističke sezone, između juna i septembra. “Svakako najveći broj letova biće na linijama prema Beogradu. MA će iz Podgorice prema Beogradu imati 15 rotacija, a iz Tivta 22 rotacije sedmično”, ističe se u saopštenju.

Dan

Imovinu plijene i za cent duga

Zbog nepreciznosti Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, javni izvršitelji mogu da radi naplate određenog duga, a na osnovu zahtjeva povjerilaca rješenjem o izvršenju obuhvate, odnosno blokiraju kompletnu pokretnu i nepokretnu imovinu dužnika i da mu istovremeno blokiraju primanja u svim bankama u Crnoj Gori, čak i kada je dug značajno manji u odnosu na vrijednost imovine, odnosno primanja dužnika.

Uniprom tvrdi da su kupili ležište rude

Iako je ugovor o koncesiji na rudu boksita zaključila sa Vladom u septembru 2015. godine, kompanija Uniprom metali, kako sada stoje stvari, još dugo neće moći da započne eksploataciju rude na kopu Štitovo 2 u Župi nikšićkoj. Firma Uniprom metali kupila je imovinu Rudnika boksita u stečaju, čime su stekli pravo svojine nad brojnim parcelama, pa i u Štitovu, kako tvrde, gdje je površinska eksploatacija boksita obustavljena 2007. godine: Međutim, ispostavilo se da se ne zna ko je vlasnik zemljišta na pomenutoj lokaciji, a ni nadležna Uprava za nekretnine nema adekvatnu dokumentaciju.

Pobjeda

Blečić: Hrana bezbjedna, inspektori rade svoj posao

Meso i mesni proizvodi na crnogorskom tržištu u potpunosti su iskontrolisani i građani bez bojazni mogu da ih kupuju kazala je za Pobjedu pomoćnica direktora Uprave za sektor bezbjednosti hrane Biljana Blečić povodom stava glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković da novi Zakon o bezbjednosti hrane može uzrokovati da na tržištu imamo nekvalitetno meso.

Za industrijsku politiku 290 miliona eura

kcionim planom za implementaciju industrijske politike, kojije Vlada nedavno usvojila, tokom 2017. biće sprovedeno 66 aktivnosti, a za njihovu realizaciju biće izdvojeno skoro 290 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *