Otvoren Biznis karavan

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvorila je juče Biznis karavan u Bijelom Polju. “Manifestaciju smo nazvali Karavan dobrih poslovnih prilika i sve radimo u saradnji sa UNDP-om“, kazala je Sekulićeva.

Ona je istakla da Vlada na jednoj strani predstavlja program podrške privrednicima, prije svega prerađivačkoj industriji i proizvodnji, a na drugoj, od privrednža se čulo koji su to problemi i barijere na koje nailaze prilikom svog posla, osnivanja biznisa ili razvoja – kazala je ona.

Podsjetila je da Ministarstvo ekonomije realizuje devet programa podrške koji se uglavnom odnose na različite finansijske pomoći i olakšice.

“Postoji uredba za podsticaj direktnih investicija koja podrazumijeva da, ukoliko se pokreće nova investicija vrijednosti 250.000 eura i zapošljava preko deset ljudi, postoji mogućnost da se od države dobije od četiri do deset hiljada eura po novozaposlenom licu. Ima i drugih vidova podrške, kao što su uvođenje međunarodnih standarda u poslovanju, novih tehnologija, inovativnosti u proizvodnji. U pitanju je bila interaktivna diskusija sa privrednicima”, kazala je Sekulićeva.

Privrednici su, prema riječima Sekulićeve, na sastanku kazali da su barijere u Zakonu o PDV-u, javnim nabavkama, problemi priključka na elektromrežu, kao i sporo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ali i konkurentnost u odnosu na razvijenije opštine, kao što su Podgorica i primorje.

“Dobili smo konkretne inicijative koje se najčešće odnose na smanjenje poreza i doprinosa za privrednike, smanjenje ili odlaganje plaćanja PDV-a za nabavku repromaterijala. Sve je to iz stvarnog života, od ljudi koji rade i u odnosu na to planiraćemo neka buduća rješenja”, zaključila je Sekulićeva.

Direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević podsjetio je da je Fond poslednjih nekoliko godina napravio značajan iskorak u vezi sa podrškom malom i srednjem biznisu i ekonomskom razvoju Crne Gore.

“Za 2017. godinu planirali smo da plasiramo najmanje 120 miliona eura. Sredstva smo već obezbijedili, prije neki dan smo potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom”, istakao je Vukčević.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kazao je da su u toj opštini proglašene četiri biznis zone koje su dale rezultat kroz finalizaciju tri velika industrijska projekta otvaranje fabrike prije nekoliko mjeseci i dvije nove koje će uskoro biti otvorene. Na taj način, kako je kazao, biće otvoreno 300 novih radnih mjesta.

On je najavio da će nekadašnji industrijski kompleks Vunarski kombinat u aprilu biti valorizovan na način što će 15 zainteresovanih firmi otvoriti poslovne prostore u tom kompleksu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *