UBS počinje da naplaćuje proviziju na depozite iznad milion eura

Dodajte komentar

Švajcarski bankarski div UBS od maja će početi da zaračuna proviziju klijentima čiji depoziti premašuju iznose od milion eura, saopšteno je iz švajcarske banke.

Godišnja provizija klijentima zaračunavaće se u visini 0,6 posto, počevši od maja, objavila je švajcarska banka. UBS već zaračunava proviziju kompanijama i pojedinim imućnim klijentima koji drže velike depozite.

Takvu mjeru uvode u vrijeme dok UBS-ovu dobit pritiska postojeća politika Evropske centralne banke (ECB) usmjerena podsticanju ekonomskog rasta putem negativnih kamatnih stopa i pojačane likvidnosti.

ECB kažnjava banke koje kod nje polažu eurske depozite kako bi ih stimulisala da novac preusmjeravaju u kreditne plasmane, umjesto da ih gomilaju na računima. S tim je ciljem uvela takozvanu negativnu kamatnu stopu, što odgovara iznosu od četiri eura godišnje na svakih hiljadu eura koje zajmodavci polažu kod centralne banke.

Banke u Švedskoj i Švajcarskoj, zemljama izvan eurozone, plaćaju sličnu proviziju.

“Ova naknada odražava povećane troškove reinvestiranog novca iz depozita na tržišta novca i kapitala, nastavljene primjene izvanredno niskih kamatnih stopa i negativnih kamata u eurozoni te pojačanih propisa na području likvidnosti”, pojasnio je portparol UBS-a.

Njemački Commerzbank je čak razmišljao o polaganju novca u sefove kako bi izbjegao plaćanje ECB-ovih naknada.

Politika penalizacije banaka naišla je na oštre kritike u Njemačkoj jer se, kažu kritičari, njome destimuliše štednja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *