Franak je precijenjen, Švajcarska centralna banka nastavlja da štampa novac

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka (SNB) u četvrtak je na redovnoj sjednici produžila mjere ekspanzivne monetarne politike (štampanja novca), ponovivši da je franak i dalje znatno precijenjen i da će po potrebi i dalje intervenisati na valutnim tržištima.

Kamatna stopa na depozite po viđenju kod SNB-a zadržana je na minus 0,75 posto, a potvrđen je i ciljani raspon za tromjesečni libor između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, stoji u saopštenju SNB-a.

Švajcarski franak precijenjen

Iz banke su takođe ponovili da je švajcarski franak i dalje značajno precijenjen, obećavši da će po potrebi ostati aktivni na valutnim tržištima i istovremeno pažljivo pratiti opšta valutna kretanja.

Negativna kamatna stopa i spremnost SNB-a na intervencije na tržištima valuta imaju za cilj da smanje privlačnost ulaganja u švajcarski franak i time ublaže pritiske na valutu, navodi se dalje u saopštenju.

U SNB-u su takođe blago podigli procjenu inflacije za ovu godinu, potvrdivši suzdržani optimizam u pogledu rasta ekonomij. U 2017. godini tako očekuju inflaciju od 0,3 posto, umjesto 0,1 posto projektovanih u prethodnom kvartalu.

U idućoj godini trebala bi neznatno ubrzati, na 0,4 posto, čime su blago snizili procjenu iz prethodnog tromjesečja. U 2019. trebala bi se gotovo utrostručiti, na 1,1 posto.

Iz SNB-a upozoravaju da su oprezno optimistični u pogledu izgleda za švajcarsku ekonomiju, potvrdivši procjenu ovogodišnjeg rasta od 1,5 posto.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *