Pregled štampe za 22. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Od 193 eura živi 12.000 radnika

Na minimalnu zaradu od 193 eura osigurano je 12 hiljada zaposlenih, odgovoreno je Socijaldemokratskoj partiji (SDP) iz Ministarstva finansija koja je ove podatke tražila kako bi ozvaničila svoju inicijativu da se minimalna zarada odredi na 50 odsto prosječne plate što bi sada iznosilo 250 eura.

Madžarović i društvo prodali udio u Trendu

Na Montenegroberzi juče je prodato 9,4 odsto akcija Zatvorenog investicionog fond Trend (ZIF) za oko 1,16 miliona eura. Vijesti nezvanično saznaju na tržištu kapitala da su akcije prodali bivši direktor Trenda Mihailo Madžarović i sa njim povezana lica, dok je kupac bio sakriven iza kastodi računa Universal kapital banke.

Podijeljeno pola para iz Abu Dabija

Ministarstvo poljoprivrede do sada je potpisalo 11 ugovora za korišćenje kredita za razvoj poljoprivrede iz Abu Dabi razvojnog fonda, vrijednih 26,2 miliona dolara.

Dnevne novine

 

Dostavljeno 156 predloga na konkurs AMM

Na konkurs Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) za predlaganje kandidata za izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika u prošloj godini dostavljeno je 156 predloga.

Umjesto da ruši, Pitman nastavio divlju gradnju

Crnogorski zakoni očigledno ne važe za britanskog investitora Marka Pitmana, koji se po ko zna koji put oglušio o nadležne institucije i umjesto rušenja objekata izgrađenih bez građevinske dozvole izabrao da nastavi radove na njima. Radnici svakodnevno rade na njegovom posjedu u Mirištu i pored odluke Ustavnog suda, koja je naložila hitno rušenje ponte, zbog čega se sumnja u pristrasnost nadležnih prema investitoru.

U aprilu biznis događaj

Doktor Robert Hogan, jedan od najuticajnijih psihologa današnjice i osnivač globalne kompanije za procjenu ličnosti Hogan Assessment Systems, održaće po prvi put predavanje u Crnoj Gori u aprilu, u sklopu biznis događaja koji organizuje Blue Coach. Biznis događaj biće održan 18. aprila, u hotelu Hilton, u Podgorici. Prisutni će imati priliku da od osnivača jednog od globalno najpoznatijih testova za procjenu ličnosti čuju zanimljivo predavanje, a potom učestvuju u panel sesiji pitanja i odgovora.

Dan

Investitori ne ulažu u KAP i Željezaru, država ćuti

Elektroenergetska inspekcija je konstatovala da najveći potrošači električne energije u Crnoj Gori Kombinat aluminijuma i nikšićki Toščelik ne ulažu dovoljno u održavanje u pogone elektroenergetskih razvoda.

Država i dalje garantuje za gubitaše

Željeznička preduzeća, i to Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih voznih sredstava, nalaze se u vrhu liste najvećih poreskih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja sa ukupnim dugovanjima državi od 7,5 miliona eura.

Čeka se garancija za kredit kod Aca

Akcionari Rudnika uglja Pljevlja na jučerašnjoj vanrednoj sjednici nijesu donijeli odluku od koje će banke uzeti kredit kojim će platiti dug za poreze i doprinose jer, prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, juče nije stiglo pismeno jemstvo od Elektroprivrede, odnosno saglasnost da će ta kompanija biti žirant.

 

Pobjeda

Naplatili 74 miliona, dug 4,4 miliona eura

Uprava carina je u januaru i februaru ove godine naplatila 74,4 miliona eura, štoje 13,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Na početku marta carinski dug bio je 4,4 miliona kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Vladan Joković.

Hala treba da bude završena u aprilu

Izgradnja fabrike Novog duvanskog kombinata (NDKP) u Podgorici trebala bi da bude završena za tridesetak dana, rekao je predsjednik Odbora direktora NDKP-a Isat Boljević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *