Dolar se spustio na najniži nivo u četiri mjeseca prema jenu

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima u jednom trenutku skliznuo na najniže nivoe u četiri mjeseca prema jenu, jer se trgovalo oprezno zato što su ulagači počeli razmišljati o tome koliko je vjerovatno da će predsjednik Donald Trump ispuniti obećanja iz kampanje.

Američka je valuta oslabila prema japanskoj, u kojoj ulagači često nalaze utočište za kapital u neizvjesnim vremenima za ekonomiju. Dolar je pritom oslabio prema jenu 0,4 posto, skliznuvši na 111,25 jena.

Berzanski indeksi na američkom Wall Streetu u utorak su zabilježili najveći pad od prije američkih izbora i pobjede Donalda Trumpa jer ulagače brine da predsjednik Trump možda neće uspjeti da ispuni obećanja u vezi poreskih olakšica i povećanja potrošnje na infrastrukturu. Oprez na tržištima zabilježen je potom u azijskom trgovanju kao i u trgovanju na evropskim tržištima.

Takođe, oštro su pali i prinosi na američke državne obveznice, pritisnuvši dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, na najniže nivoe u sedam nedjelja od 99,62 boda.

Euro se zadržao blizu najviših nivoa u sedam nedjelja prema dolaru. Podršku euru pružaju očekivanja ulagača da bi Evropska centralna banka (ECB) polagano ove godine mogla ići u smjeru zaoštravanja monetarne politike, kao i razvoj situacije na francuskim predsjedničkim izborima.

Eurom se jutros trgovalo po 1,0790 dolara, što znači da je u minusu blagih 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, nakon što je u utorak u jednom trenutku poskočio 0,6 posto, na 1,0819 dolara, najvišu nivo od 2. februara.

Ankete nakon prve televizijske debate kandidata na francuskim predsjedničkim izborima poduprle su očekivanja da bi centrista Emmanuel Macron mogao pobijediti svoju glavnu suparnicu Marine Le Pen, kandidatkinju krajnje desnice.

Analitičari u Commerzbanku iskazali su ipak određenu skepsu u vezi daljeg jačanje eura. “Sumnjamo da će ulagači kratkoročno isključiti političke rizike u Evropi”, napisali su jutros u bilješci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *