Pregled štampe za 21. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Garantovali za zajmove gubitaša

Iako je priča o spajanju Elektroprivrede (EPCG) i pljevaljskog Rudnika uglja tek početkom ove godine aktuelizovana, nikšićka kompanija je 2013. godine garantovala za kredit pljevaljskoj kompaniji od 4,3 miliona kod bivše Hipo alpe adria, a danas Adiko banke.

Cijena povećana za mizernih nekoliko eura

Tenderska komisija postigla je ,,sjajan napredak u pregovorima sa kupcem Luke Bar poljskim OTL-om, povećala je mizernu cijenu za mizernih nekoliko eura po akciji a obećane investicije su smanjene sa 17 na 14 miliona eura, saopštila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Banke kontrolišu dobar dio Porto Montenegra

Skoro svi poslovni prostori u elitnom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu opterećeni su hipotekama više banaka kojima kompanija Adriatic Marinas što gradi taj kompleks duguje novac, pokazuju podaci o teretima upisanim u evidenciju Uprave za nekretnine.

Za željeznicu i IRF 120 miliona

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Crnoj Gori novih 120 miliona eura kredita od čega je 20 miliona namijenjeno državnom preduzeću Željeznička infrastruktura (ŽICG), a 100 miliona Investiciono -razvojnom fondu (IRF).

Dnevne novine

Tužilaštvo ispituje rad Uprave za igre na sreću

Vrhovno državno tužalistvo formiralo je predmet povodom nezakonitosti u radu Uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija, saznaju nezvanič no Dnevne novine u toj instituciji. Prema saznanjima našeg lista, predmet je formiran nakon nedavnih tekstova o uočenim nepravilnostima u izvještajima Uprave za igre na sreću, o čemu su pisale i Dnevne novine.

Broj zaposlenih padao u 2016.

Broj zaposlenih u Crnoj Gori je u četvrtom kvartalu prošle godine bio 4,3 odsto manji u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju posljednji podaci Monstata.

Potpisan kolektivni ugovor

U Kompaniji 13. Jul Plantaže je nakon pregovora i usaglašavanja na relaciji Sindikat i Odbor direktora Kompanije, potpisan Kolektivni ugovor kojim se preciziraju radna prava i obaveze zaposlenih i Kompanije. U ime Sindikalne organizacije Ugovor je potpisao Mihailo Vukotić, predsjednik, a u ime Odbora direktora prof. dr. Veselin Vukotić, predsjednik.

Dan

Država garantovala za kredit ŽICG

Ugovorom o garanciji koju je izdala Vlada za kreditni aranžman između Evropske investicione banke (EIB) i Željezničke infrastrukture, koji je vrijedan 20 miliona eura, doći će do unapređenja infrastrukture i poboljšanja bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Kriju otpuštanje 90 radnika

Radnici i predstavnici Sindikata kompanije Montekargo tvrde da im Tenderska komisija na čelu sa Brankom Vujovićem ne dostavlja tačne podatke o prodaji tog željezničkog preduzeća poljskoj kompaniji OT Lodžistiks. U dopisu koji je Sindikat Montekarga uputio Vujoviću navedeno je da će u tom preduzeću ipak doći do otpuštanja radnika, uprkos najavama da će poljska firma poštovati kolektivni ugovor, te da
neće smanjivati broj radnika u naredne tri godine.

Pobjeda

U januaru uštedjeli 36,4 miliona eura

U Ministarstvu finansija kažu da su plan prihoda u januaru i februaru ove godine ispunili, a da su samo u januaru na rashodima ušteđeli 36,4 miliona eura.

Demokrate ce na sudu morati da objasne motive neistina

Investiciono-razvojni fond sa indignacijom odbacuje optužbe Demokrata daje, zajedno sa preduzećima Solo i HD “Laković, učestvovao u višemilionskoj prevari. Demokrate će imati priliku da pred nadležnim organima objasne motive za konstrukciju neistina koje iznose u javnost saopštenojejuče iz IRF-a.

Crnogorska vina i moda osvajaju Ameriku

Crna Gora je imala veliku privilegiju da se na svjetskoj sceni prikaže preko dva sofisticirana proizvoda koja će na najljepši način doprinijeti što boljem imidžu Crne Gore kao prestižne turističke destinacije. To su svakako vino Plantaža i moda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *