Heineken bi zbog komunizma mogao biti zabranjen u Mađarskoj

Dodajte komentar

Crvena zvijezda brenda piva Heineken mogla bi postati žrtva pokušaja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola povezanih s godinama nacističke okupacije i, u ovom slučaju, 40 godina komunističke vlasti.

Desna vlada premijera Viktora Orbana, suočena s izborima u aprilu iduće godine, kaže da joj “moralna obveza” nalaže da zabrani komercijalnu upotrebu simbola poput svastike, srpa i čekića i crvene zvijezde.

Parlament je počeo raspravu o predloženoj zabrani u ponedjeljak.

Zvijezda je logo piva Heineken otkako je prvi put proizvedeno u drugoj polovini 19. vijeka, a promijenjena je u crvenu tridesetih godina. Smatra se da je ona simbol pivara ili različitih faza procesa proizvodnje piva.

Međutim, crvena zvijezda je takođe bila simbol komunizma.

Prema novom zakonu, poslovni subjekti koji koriste te simbole mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do dvije milijarde forinti (6,97 miliona dolara) i zatvorskom kaznom, prenosi Poslovni.hr.

Portparolka Heinekena nije željela da komentariše nacrt zakona.

Portparol mađarskog parlamenta Zoltan Kovač takođe je odbio da komentariše, ali nije isključio mogućnost da bi na temelju zakona pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo biti zabranjeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *