Gazprom 2019. započinje s dostavom plina u Kinu

Dodajte komentar

Ruski div Gazprom objavio je kako planira snabdijevanje Kine plinom preko istočne trase gasovoda Kina-Rusija u maju 2019., a ne tokom 2018. kako je ranije bilo planirano, izvijestio je 21st Century Business Herald pozivajući se na riječi potpredsjednika te kompanije Andreja Kruglova.

On je kašnjenje objasnio činjenicom da je bilo potrebno gotovo godinu dana kako bi se dobile sve potrebne suglasnosti nakon što je u maju 2014. potpisan sporazum. Dodao je pritom i kako su razgovori o zapadnoj trasi napredovali prema zreloj fazi.

Prema ugovoru koji je potpisan u prisustvu kineskog predsjednika Xija Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, istočnom trasom plinovoda će se u Kinu, počevši od 2018. godine, prevoziti 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje tokom razdoblja od 30 godina.

Kruglov rekao kako se očekuje da bi količina plina koja će biti prebačena u Kinu mogla odgovarati, pa čak i premašiti, 38 milijardi kubnih metara istočne rute s obzirom na to da se s plinskih polja u zapadnom dijelu Sibira može dostaviti i više.

Predviđa se kako će potrošnja plina u Kini dostići 360 milijardi kubnih metara, što čini 10 posto cjelokupne energetske kombinacije, što je više od 6 posto koliko je bilo 2014., sudeći prema članku objavljenom u 21st Business Heraldu.

Kruglov je istakao kako je azijsko-pacifička regija, koja postaje sve važnija, od strateške važnosti za Gazprom. Dodao je takođe i kako su se azijski ulagači navedene ruske kompanije u protekle četiri godine udvostručili.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *