Crnogorski startap „Bee and Me“ predstavljen njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i japanskom premijeru Šinzou Abeu

Dodajte komentar

Na juče otvorenom CEBIT-u, najvećem svjetskom sajmu informacionih tehnologija u Hanoveru, izvršni direktor Dojče Telekoma, Tim Hotges predstavio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i japanskom premijeru Šinzou Abeu, crnogorski startap “Bee and Me”.

Tom prilikom, kancelarka Merkel izrazila je interesovanje za inovativni projekat crnogorskih studenata, koji su uspjeli da uz primjenu novih tehnologija razviju tzv. „pametne košnice“ i omoguće pčelarima da dobiju sve potrebne informacije o svojim pčelama u željenom vremenskom periodu.

Startap “Bee and Me” je nakon pobjede na crnogorskom startap takmičenju organizaciji Hub:rauma, Crnogorskog Telekoma i Digitalizuj.me dobio priliku da učestvuje na glavnom takmičenju u Krakovu. Ostvarili su zapažene rezultate i osvojili učešće na Dojče Telekom Internet of Things programu, čiji su sada partner. „Bee and Me“ je nastavio da skreće pažnju međunarodne stručne i šire javnosti i trenutno je baziran u Beču, gdje je ostvarena saradnja sa T-Mobile Austria. Uskoro će biti testirano prvih 50 uređaja „pametnih košnica“ koje će biti podijeljene austrijskim pčelarima.

Osnivači „Bee and Me“ projekta, Elma Hot i Alija Dervić, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, pokazali su kako se posvećenim radom i inovativnom idejom može postići veliki uspjeh i to na međunarodnom planu. Njihov projekat se u Hub:raum Krakovu ističe kao uspješna priča i služi kao primjer svim novim učesnicima.

U toku je prijava za startap takmičenje “WARP Future Communication” koji je Telekomov inkubator Hub:raum pokrenuo u saradnji sa kompanijom Nokia. Svi zainteresovani startap timovi mogu se prijaviti online, na https://warpaccelerator.com/apply/  do 30. aprila 2017.

“Crnogorski Telekom će nastaviti da pruža podršku mladim ljudima, njihovom djelovanju i daljoj afirmaciji i poziva sve zaintersovane da se prijave za novi WARP”, naveli su iz Telekoma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *