Šta se desi kada pokušate da stavite lažne vijesti na Fejsbuk (foto)

Dodajte komentar

Kao što je i najavio, Facebook je počeo da implementira novo oružje u borbi protiv lažnih vijesti.

Sve je počelo kada je pobijedio Donald Tramp na izborima za predsjednika SAD-a. Facebookje optuživan da je filtrirao, odnosno gurao i veličao „ekosistem“ sajtova koji šire lažne vijesti, a razne teorije zavjere pojavile su se u vezi sa ovom platformom. Kao rezultat ovih optužbi, Facebook je riješio da napravi oruđe kojim će istrebiti svoje dvorište od korova.

Kako funkcioniše ova nova opcija? Na Dan svetog Patrika, 17. marta ove godine, pojavila se lažna vijest da je na hiljade Iraca dovedeno u Ameriku, da služe kao robovi. Evo šta se desilo kada je autor sajta Quartz pokušao da podijeli ovu (lažnu) vijest na Fejsbuku:

„Kada sam link sa sajta „Newport Buzz“ pod nazivom „The Irish slave trade–the slaves that time forgot“ probao da stavim na svoj profil, pojavila se velika pop-up ikonica sa upozorenjem da su ovaj članak osporili Snopes.com i Associated Press.

fb-laznevesti-printscr

Kada kliknete na ovo upozorenje, iskače još jedan pop-up prozor sa više informacija. Ovaj drugi pop-up prozor može da vodi do Fejsbukove zvanične stranice za pomoć, kao i do stranica Snopes i AP, a AP konkretno objašnjava zašto je informacija lažna.

lazne-vesti1

Ali, ako ignorišete ovaj prozor i kliknete na „post“, odnosno objavite članak, priča i dalje neće biti odmah objavljena. Pojavi se još jedan prozor, pa morate opet da kliknete na „Post Anyway“.

lazne-vesti2
I dalje to neće biti „regularno“ objavljen članak, već će imati upozoravajuću zastavicu pored posta.

lazne-vesti3

Ova nova opcija lansirana je prije nekoliko mjeseci, i, i dalje nije jasno koliko često se problematični tekstovi obeležavaju Fejsbukovom zastavicom.

Ogroman je zadatak zaustaviti širenje lažnih informacija. Pitanje je kako će se Facebook uopšte uhvatiti u koštac sa ovim problemom s obzirom na veliku količinu sadržaja. Sigurno je da će se u proces uključiti i tehnološka rješenja, mada dosadašnji pokušaji nisu urodili plodom (mašine do sada nisu mogle da nauče kako da prepoznaju lažne vijesti). Fejsbukov posljednji poduhvat ogledao se u tome da je kreirao hibridno rješenje – „čovek-mašina“, oslanjajući se na profesionalne „provjeravače“ činjenica i algoritme da bi identifikovao lažnu priču.

Ipak, Fejbuk i dalje omogućava da se „lažne vijesti“ šire, uprkos insistiranju platforme da je članak osporen od strane respektabilnih ljudi i institucija. Iako ove nove metode mogu da učine da korisnici manje šeruju lažnih vesti, Facebooki dalje može da bude meta napada.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *