Sastanak G20 najrazvijenijih zemalja izazvao mješovite reakcije

Dodajte komentar

Finansijski lideri najvećih svjetskih ekonomskih sila na jučerašnjem sastanku G20 u Njemačkoj nisu uspjeli da pronađu zajednički dogovor povodom trgovinskog protekcionizma usljed protivljenja američke administracije, naglašavajući tek pomak ka odupiranju svim vrstama protekcionizma i podržavanju slobodne trgovine.

Na sastanku je takođe bilo riječi o rizicima usljed trgovine valutama, kako bi se volatilnost tržišta zadržala na niskom nivou i ublažio strah da bi nova američka administracija mogla narušiti ujedinjeni stav o globalnoj politici valuta, po kom su za stabilan i snažan rast bitna mirna valutna tržišta.

Neuspjeh konkretnog dogovora o slobodnoj trgovini imaće negativne posljedice po finansijska tržišta, naročito zbog odgovora američke administracije da je posvećena slobodnom tržištu ali ipak želi da preispita određene sporazume, što je unijelo dodatnu neizvjesnost. Dok su se Kina i evropske zemlje zalagale za snažniju prekograničnu trgovinu bez prepreka, Kanada je imala umjereniji pristup bez konkretnog stava. Neuspjeh dogovora predstavlja rizik za izvozno orijentisanu ekonomiju Njemačke, čija privatna i državna potrošnja čine glavne pokretače rasta, ali izvoz i dalje čini oko 45% BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *