Pregled štampe za 20. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Pokušaće spriječiti da Ambijent dobije plac

Sindikalna organizacija Rudnika boksita u stečaju podnijela je Privrednom sudu zahtjev za otklanjanje nepravilnosti u postupku izvršenja u vezi sa naplatom potraživanja preuzimanja atraktivnog placa površine 18.622 kvadrata u Nikšiću, saznaju Vijesti.

IRF pokrivao lažne račune cesijom

Investiciono-razvo j ni fond (IRF), preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira Solo, i HD “Laković” učestvovali su u višemilionskoj prevari izvedenoj na štetu građana i države, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore a prenosi agencija Mina biznis.

Zbog procjene Monstata građanima veći porez

Predsjednica kluba odbornika SNP u Skupštini optine (SO) Bar Snežana Jonica zatražila je ispred kluba dopunu dnevnog reda sjednice SO koja počinje danas, kako bi se raspravljalo o prosječnoj cijeni kvadrata stana u Baru koju je objavio Monstat i njenom uticaju na poreske obaveze građana.

Dnevne novine

Realno očekivati više snabdjevača strujom

Interesovanje za dobijanje licence za obavljanje djelatnosti snabdijevanja električnom energijom postoji, a realno je očekivati da se ono poveća u ovoj godini, kazao je direktor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Novak Medenica.

Danas sklapanje ugovora

Ugovor o garanciji koju je izdala Vlada za kreditni aranžman između Evropske investicione banke (EIB) i Željezničke infrastrukture (ŽICG) za projekat Željeznička infrastruktura III, kao i Sporazum o grantu za isti projekat biće potpisan danas.

Crnogorsku kafu piju i Amerikanci

Kafa proizvedena u Crnoj Gori od ovog mjeseca se može kupiti u više od 10.000 marketa širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u koje je danilovgradska firma Crnagoracoop krajem februara otpremila prvi kontejner robe. Pored kafe, na policama američkih prodavnica naći će se i 28 vrsta konditorskih proizvoda nakon što su prethodno 21 dan putovali iz Luke Bar do Njujorka.

Dan

Nema političke volje da se smanji poreski dug

Poreski dug ekvivalentan godišnjem tekućem budžetu izraz je neefikasnog i neracionalnog upravljanja javnim finansijama, naročito u poslednjih deset godina, dok u političkom smislu, dug ima uporište u partijskoj podršci velikom broju dužnika, u zamjenu za toleranciju zbog neplaćanja poreskih obaveza državi, saopštio je u razgovoru za “Dan poslanik Aleksandar Damjanović (SNP).

Obnovljivi izvori utiču na cijenu struje

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odobrila je Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) preko 90 odsto od zahtijevanog iznosa za investicije. Direktor RAE Novak Medenica kazao je za list “Elektroprivreda da je za period od ove do 2019. godine CEDIS uputio zahtjev za odobravanje finansijskog plana u iznosu od 78,1 milion, a Agencija ga je odobrila u iznosu od 70,4 miliona.

Direktor zapošljavao bez konkursa

Izvršni direktor preduzeća “Barska plovidba” Milo Paunović ne ispunjava uslove predviđene statutom i pravilnikom o unutrašnjoJ organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, konstatovala je nadležna Inspekcija u zapisniku nakon kontrole koja je obavljena u toj kompaniji.

Pobjeda

Vukčević: Odbacujem sve optužbe

Investiciono-razvojni fond, preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira “Solo i HD “Laković učestvovali su u višemilionskoj prevari izvedenoj na štetu građana i države tvrde iz Demokratske Crne Gore. Direktor Investicionog razvojnog fonda Zoran Vukčević odbacio je sve optužbe Demokrata i tvrdi da su sve radili po zakonu.

Vuksanović: Obećane investicije sa 17 pale na 14 miliona eura

Tenderska komisija, u pregovorima sa kupcem Luke Bar, postigla je sjajan napredak, povećavši mizernu cijenu za nekoliko eura po akciji, a obećane investicije su sa 17 smanjene na 14 miliona eura saopštilaje poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Smanjili plate šefovima za tri do 13 odsto

Centralna bankaje od početka ove godine smanjila zarade od tri do 13 odsto. Uz ostale uštede za prva dva mjeseca ove godine smanjili su potrošnju za 135 hiljada eura u odnosu na plan, rečenoje Pobjedi iz CBCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *