Mjere štednje u Centralnoj banci: Smanjili plate šefovima za tri do 13 odsto

Centralna bankaje od početka ove godine smanjila zarade od tri do 13 odsto. Uz ostale uštede za prva dva mjeseca ove godine smanjili su potrošnju za 135 hiljada eura u odnosu na plan, rečenoje Pobjedi iz CBCG.

Istakli su da je plan da ovim mjerama uštede milion eura na godišnjem nivou.

“Troškovi poslovanja CBCG su u stalnom fokusu i prate se kroz upoređivanje, na mjesečnom nivou, sa planiranim iznosima i uporednim periodima, kako bi se, gdje je to moguće, izvršilo njihovo prilagođavanje. Evidentno je da se ovi troškovi smanjuju od početka godine, u odnosu na planirane iznose”, odgovorili su iz CBCG na pitanje Pobjede da lije tačno daje ovaj regulator uveo mjere štednje u svoje poslovanje.

Štednja

Uštede su, kako su kazali, ostvarene u dijelu troškova zaposlenih, tačnije smanjenja zarada, službenih putovanja, stručnih usavršavanja i ostalih naknada, ali i u dijelu administrativnih troškova, koji se odnose na nabavku kancelarijskog materijala, nematerijalne usluge, potrošnju električne energije. Smanjeni su i troškovi telefoniranja, reprezentacije, organizacije seminara i konferencija i slično.

“U okviru troškova poslovanja, posebna pažnja se posvećuje praćenju troškova po osnovu zarada zaposlenih. U ovom segmentu ostvarene su uštede po četiri osnova”, naveli su iz CBCG.

U Centralnoj banci je, naime, za osmoro smanjen broj radnika od oktobra prošle godine, tako da sada imaju 361 zaposlenog. Uz to je smanjen broj rukovodećih pozicija za deset, kroz racionalizovanje organizacione strukture banke i započet proces umanjivanja zarada za rukovodni i kadar sa specijalizovanim zvanjima od tri do 13 odsto, zavisno od pozicije, vrste i strukture. Uz to je ukupan fond zarada finansijskim planom za ovu godinu umanjen za jedan procenat.

U prosjeku 840 eura

“Prosječna zarada u CBCG iznosi 840 eura. Važno je, međutim, napomenuti da je nivo zarada zaposlenih u CBCG značajno niži u odnosu na zarade zaposlenih u poslovnim bankama u državi. Takođe su zarade u CBCG značajno niže u poređenju sa zaradama u centralnim bankama regiona”, navode iz CBCG i ističu da je ove podatke potrebno pratiti i analizirati sa posebnom pažnjom, prvenstveno iz dva razloga.

“Prvo, CBCG mora voditi računa o očuvanju kadra, u čiju su obuku i osposobljavanje uložena značajna sredstva i višegodišnji rad, kako bi se dostigao postojeći nivo stručnosti i efikasnosti, te očuvala reputacija ove institucije. Drugi razlog je mogući rizik od ugroženosti funkcije CBCG kao supervizora ukupnog bankarskog sistema. Naime, kontrola je efikasna i nespristrasna samo kada je obezbijeđena finansijska nezavisnost supervizora, na šta Evropska komisija, uz organizacionu i institucionalnu nezavisnost, stavlja poseban akcenat u procesu pristupanja”, istakli su iz CBCG.

Podsjetili su da je neto dobit CBCG lani bila dva miliona eura, ali da ta institucija inicira i preduzima mjere racionalizacije troškova kako bi potvrdila svoju ulogu društveno odgovorne institucije i dala doprinos sprovođenju mjera štednje koje se realizuju na svim nivoima u državi.

“U tom kontekstu, CBCG će nastaviti da, sa posebnom pažnjom, prati ukupnu makroekonomsku i finansijsku situaciju u zemlji i preduzima mjere u pravcu prilagođavanja, vodeći računa o očuvanju svojih osnovnih funkcija i ostvarenju postavljenih ciljeva”, naveli su iz Centralne banke i dodali da redovno analiziraju sve elemente i strukturu rashoda i preduzimaju blagovremene i adekvatne mjere u pravcu ostvarivanja ušteda, koje neće ugroziti efikasno funkcionisanje CBCG.

Racionalizacija

Savjet CBCG nedavno je donio odluku kojom je smanjena stopa obavezne rezerve i promijenjen obračunski period i period održavanja obavezne rezerve banaka kod CBCG.

“Ta će mjera, osim pozitivnih efekata na privredu, rezultirati i smanjenjem određenih troškova ove institucije. Takođe, Savjet CBCG je donio odluku kojom se utvrđuje tarifa po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja ova institucija, što će značiti da će se CBCG “osloboditi” značajnog troška kojeg je, po osnovu plaćanja negativnih kamatnih stopa za plasirana sredstva međunarodnih rezervi, ostvarivala u periodu dužem od dvije godine”, zaključili su iz CBCG.

Pobjeda

Check Also

Nalazišta zlata u Bosni zatresla australijsku berzu

Australijsku berzu “zatresao” je, prethodnih sedmica, rast kompanije Adriatic Metals nakon što je iz ove …

One comment

  1. Ima li jedne odluke g-dina Zugica da se moze nazvati institucionalnom i profesionalnom? Ti sefovi su sve njegovi izbori jos od prvog mandata u CB CG. G-din Dakic nije nista ni mijenjao niti se bilo sto pitao, niti zelio da se petlja u bilo sta.

    I da li je iko iz CB CG logicki procitao posljednju recenicu, jer ne govori nista osim da je neko dobrano lose uradio svoj posao jer naknade za vrsenje poslova CB CG se ne mogu dovesti u vezu sa kamatama koje se ubiraju na plasiarana sredstva obavezne rezerve, u ovom slucaju negativne pa se placaju. I zar je stvarno jedina mjera kontrole plasamana sredstava obavezne rezerve umanjiti osnovicu koja je plasirana, jer se ne mijenja Svajcarska kao krajnje odrediste a mozda bi trebala.

    Cisto kao predlog- ima li nade da se ove stupidne vijesti iz CB CG ne plasiraju u javnost jer nemaju veze sa trzistem, a interna poboljsanja ako ih uopste ima bi trebala da se procjenjuju kroz stvarne rezultate a to je kvaltiete regualtorne funkcije a sto su sada koanncno iz MMF-a i SB osporili. Ili bi ovo trebala da je vijest kojom se Zugic udvara kafani iz koje je izopsten posto im je okrenuo ledja pa bi sada da to zaborave?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *