Koliko su plaćeni poslanici regiona u odnosu na crnogorske?

Dodajte komentar

Crnogorski parlamentarci usvojili su u februaru prošle godine Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, prema kojem su plate funkcionera i službenika u narednom periodu povećane i do 16 posto.

Za februarske plate poslanika isplaćeno je 127.542 eura, od čega je opoziciji, koja bojkotuje rad parlamenta, uplaćeno 60.549 eura. Prosječna plata 39 opozicionih poslanika, koji bojkotuju parlament još od njegovog konstituisanja, je 1.552 eura.

Dakle, osnovna neto plata poslanika je 1.866 eura, plus dnevnice, automobili i besplatno gorivo, plaćen telefon i prevoz, odvojeni život ili smještaj u hotelu.

Trenutno je kompletna opozicija van Skupštine i najavljuje da će se vratiti kad dobije izbore. A i kad su u Skupštini, izgleda da ih najmanje zanima donošenje zakona, recimo o ukidanju bijelog hljeba. Kako se sjednice parlamenta prenose, najviše vremena potroše verbalno udvarajući se svom izbornom tijelu, neko pametujući, neko vrijeđajući ostale poslanike, neko prijeteći i praveći “mapet show” od najvišeg organa zakonodavne vlasti.

Poslanici Srbije najmanje plaćeni

Kad pogledamo stanje kod komšija, samo se Srbija razlikuje. Podaci o platama poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, dostupni na stranicama ovog parlamenta, pokazuju da mjesečna primanja iznose 550 eura.

No, svi poslanici imaju pravo na takozvani poslanički dodatak u mjesečnom paušalnom iznosu u visini 40 posto punog iznosa plate, odnosno 220 eura.

Uz to, imaju pravo na dodatnu naknadu u visini 40 posto prosječne plate u državi, što iznosi dodatnih 19.300 dinara (156 eura).

Neizostavna stavka koja zavisi od poslanika do poslanika jeste i refundiranje troškova za putovanja svojim vozilom, dnevnice za put unutar države (1,2 eura po danu), ali i u inostranstvu (15 eura dnevno).

Kada su u pitanju srbijanski poslanici, koji žive izvan Beograda, za zakup stana mjesečno dobijaju 282 eura.

Hrvati 2.000 eura

Hrvatski poslanici imaju prosječnu platu oko 2.000 eura, a Sabor je propisao da zastupnici građana imaju pravo da šest mjeseci nakon isteka mandata primaju pla-tu. Ako su blizu penziji, rok se može produžiti za još pola godine.

Poslanici Hrvatskog sabora, koji imaju prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba, imaju pravo na troškove najma stana u iznosu 335 eura, te plaćene režije u iznosu 67 eura.

Dnevnica za službeno putovanje kod Hrvata po državi iznosi 20 eura, a troškovi korišćenja privatnog automobila u službene svrhe podmiruju se s dvije kune (27 eurocenti) po pređenom kilometru.

I hrvatski poslanici, uz platu, dobijaju 200 eura takozvanog poslaničkog paušala.

U BIH povećali naknade smještaja

Poslanici Vijeća naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dobijaju platu oko tri hiljade eura. Nedavno su i povećali naknade za odvojeni život. Naime, onim poslanicima koji imaju prebivalište najmanje 70 kilometara udaljeno od Sarajeva sada se, umjesto 300 eura, isplaćuje 400.

U BiH su ukinuli pravo poslanicima na naknadu, koja je i kod njih bila pola godine. Razlog je bila teška ekonomska situacija u BiH. U novembru su se narodni tribuni, međutim, predomislili i predložili da im se ta primanja vrate, na opšte zgražavanje javnosti. Na dnevni red BiH parlamenta rasprava o ovom delikatnom pitanju još nije došla na red.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *