Finansijski “antifašizam”

Dodajte komentar

I dok se na široko shvaćenoj ljevici, širom Evrope, vode užarene rasprave o prikladnim metodama otpora rastu radikalne desnice, finansijski krugovi takođe nastoje da doskoče rizicima i opasnostima: kao da svjedočimo formiranju svojevrsnog investitorskog “narodnog fronta”. Takav bi se zaključak dao izvesti iz riječi Patricka O’Donnella iz Aberdeen Asset Managementa koje prenosi Financial Times: “Ljudi su oprezniji i pomno prate situaciju u Francuskoj. Pogrešno su protumačili Brexit, pogrešno su shvatili Trumpa. Ne žele pogrešno da shvate još jedan politički rizik.”

Politički rizik je, naravno, predsjednička kandidatura Marine Le Pen. Premda po trenutnim anketama Le Pen gubi u drugom krugu, i dalje je izgledna pobjednica prvog kruga sa stabilnim rastom popularnosti. U čemu se sastoj taj rizik? Poslužimo li se žargonom s berzi: u političkoj volatilnosti. Naime, Le Pen je najavila da će u slučaju pobjede na izborima izvesti Francusku iz eurozone. Za razliku od Brexita i Trampa, finansijski krugovi su navodno spremni za ovaj izazov.

Rješenje glasi: njemačke kratkoročne državne obveznice. Iako odavno figuriraju kao sigurno utočište, prije dvije nedjelje prinosi na njih dostigli rekordno niske nivoe. Dakle, prinos na dvogodišnju njemačku obveznicu pao je na -0.92%. Već duže vrijeme se njemačke kratkoročne obveznice nalaze u području negativnih kamatnih stopa, dijelom i zbog otkupa državnih obveznica od strane Evropske centralne banke, no politički vjetrovi iz Francuske vrše dodatni pritisak.

Bit će prilično zanimljivo pratiti korelaciju između izbornih anketa u Francuskoj i kretanja prinosa na njemačke državne obveznice. Pogotovo s obzirom na politiku investitorskog “narodnog fronta”: protiv fašizma i negativnim prinosima.

Bilten

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *