ERSTE blog: Kako poslati novac u inostranstvo?

Dodajte komentar

Treba da pošaljete novac porodici ili prijateljima? Kupujete u nekoj drugoj državi? U ovakvim ili sličnim situacijama, neophodno je odabrati način na koji novac šaljete “preko granice“.

Jačanje društvenih veza širom svijeta i povezivanje veoma udaljenih mjesta dovelo je do brojnih promjena u načinu na koji svijet oko nas funkcioniše. Time, porasla je i naša potreba za slanjem novca u inostranstvo. Tri opcije koje su popularne zbog svoje efikasnosti su: slanje novca Western Union-om, uplata u banci putem računa za međunarodne platne transakcije i opcija plaćanja preko PayPal-a.

Pri odabiru najboljeg načina za slanje novca u inostranstvo, treba obratiti pažnju na niz faktora:

  • Koliko novca šaljete?
  • Koliko brzo novac treba da stigne na odredište?
  • Koliko će iznositi provizija?
  • Koliko često šaljete novac?
  • Na koji način osoba kojoj šaljete želi da primi novac

Uplata putem Western Union-a

Prednosti:
  • Transfer novca željenom primaocu za nekoliko minuta.
  • Jednostavan postupak – ne treba vam račun.

Nedostaci:

  • Naknada za uslugu može biti vrlo visoka, u zavisnosti od količine novca koju šaljete.
  • Manja bezbjednost nego kod ostalih metoda.

Western Union je vodeća kompanija u uslugama transfera novca. Putem Western Union-a možete slati i primati novac u 200 zemalja i teritorija širom svijeta, za svega nekoliko minuta. Usluge Western Union-a možete koristiti u bankama, poštama, mjenjačnicama koje klijentima nude usluge transfera novca u ime ove kompanije.

U Crnoj Gori, transakcije se vrše preko Pošte Crne Gore (sem za slanje novca prema Srbiji) i banaka.

Erste banka je partner Western Union-a u Crnoj Gori, o čemu više možete saznati ovdje.

Ukoliko treba hitno da pošaljete ili primite novac, Western Union je najbolji izbor zbog svoje brzine i zato što vam račun u banci nije potreban.

Transfer novca se obavlja za nekoliko minuta, bez obzira na dio svijeta u kome se primalac nalazi. Za uslugu transfera novca kompanija naplaćuje proviziju na uplatnom mjestu, od pošiljaoca. Visina provizije varira u zavisnosti od vrijednosti transfera, kao i zemlje u koju se šalje.

Loša strana transakcija putem Western Uniona je ta što je transkaciju teško stornirati, a ukoliko je primalac sredstava podigao sredstva u kešu, gotovo i nemoguće.

Transfer novca Western Unionom, kako?

  • Pokažite službeniku važeći lični dokument, navedite ime i prezime primaoca, kao i zemlju u koju šaljete novac
  • Predajte novac koji želite da pošaljete i platite nadoknadu za transfer
  • Dobićete potvrdu sa kontrolnim brojem transfera novca (MTCN) koji je u nekim zemljama neophodan za podizanje novca.
  • Pozovite primaoca i obavijestite ga o podacima koji su mu potrebni da bi podigao novac

Uplata u banci preko računa računa za međunarodne platne transakcije

Prednosti:
  • Manji troškovi, u zavisnosti od situacije.
  • Visok stepen sigurnosti.

Nedostaci:

  • Može biti potrebno do nekoliko dana za obavljanje transakcije.

Novac u inostranstvo možete poslati i preko deviznog računa u svojoj banci. Slanje novca ovim putem zahtijeva nešto složeniju proceduru, duži vremenski period, ali se posmatra kao veoma bezbjedan način i može biti jeftiniji od nekih drugih vidova transfera novca.

Za ovu vrstu transakcije, neophodno je da imate otvoren devizni račun u banci preko koje planirate poslati novac, kao i podatke o računu primaoca u inostranstvu.Uplata u banci preko računa računa za međunarodne platne transakcije

Transfer novca traje od jednog do nekoliko radnih dana, u zavisnosti od banke primaoca i banke preko koje novac šaljete. Ukoliko šaljete novac preko banke sa kojom vaša banka sarađuje, vrijeme transfera, a najčešće i troškovi, bivaju znatno manji.

Banka obračunava provizije za usluge transfera kao procenat od iznosa koji šaljete. Moguće je da će strana, korespondentna banka naplatiti svoje troškove, a o tome se raspitajte službenika na blagajni.transfer preko banke

Za više informacija o slanju novca putem banke savjetujem da pročitate naš blog postŠta je SWIFT i šta znači – pošalji mi SWIFT?

Erste banka je implementacijom FIT 2.0 sistema (Fast Intragroup Transfer) obezbijedila svojim korisnicima pravnim licima 25% jeftinije transfere u zemljama regiona i u okviru Erste grupe, o čemu možete pročitati ovdje.Transfer novca putem banke je naročito pogodan ukoliko vaša banka ima međunarodne ogranke. Recimo, ako ste pravno lice, a i vi i vaš partner primalac novca imate račune u okviru iste bankarske grupacije, možda ćete moći da obavite transfer uz znatno nižu proviziju.

Potrebni podaci za transfer preko banke

  • Ime, prezime i adresa vlasnika računa na koji šaljete novac
  • Međunarodna oznaka broja računa primaoca (IBAN)
  • Ime, sjedište i međunarodna oznaka šifre banke (SWIFT Bank Identifier Code – SWIFTBIC), koja omogućava identifikaciju banke primaoca

PayPal

Transfer novca putem onlajn servisa za plaćanje prikazaćemo na primjeru PayPal-a kao najpopularnijeg servisa. PayPal omogućava klijentima da vrše finansijske transakcije elektronskim putem, tako da je kroz ovu platformu moguće slati i primati uplate*, kupovati i prodavati robu i usluge ili jednostavno vršiti uplatu na nalog drugog korisnika.

Prednosti:

  • Nalog se jednostavno otvara.
  • Lako se povezuje sa mnogim drugim platformama.

Nedostaci:

  • Provizija može biti visoka.
  • Ljudi iz Crne Gore ne mogu primati novac ovim putem

Provizija zavisi od države i valute. Kreiranje naloga na PayPal-u u nekoliko koraka: Potrebna vam je e-mail adresa i jaka lozinka. Za plaćanja je neopodno povezati podržanu platnu karticu. Naša preporuka u ovom slučaju bi bila Erste Mastercard Debit beskontaktna kartica ili Erste Mastercard kreditna kartica.

Nakon toga, moguće je izvršiti plaćanje preko PayPal stranice jednostavnim unošenjem e-mail adrese ili broja telefona osobe kojoj šaljete novac, a koja je registrovana na platformi, kao i iznosa i valute koje želite uplatiti. Ako i vi i primalac posjedujete nalog, transakcija se obavlja trenutno, dok prenos sredstava sa PayPal naloga na račun primaoca može potrajati nekoliko dana.

U 2017. godini PayPal ima 197 miliona registrovanih, aktivnih korisnika, a omogućava klijentima da šalju, primaju i raspolažu novcem u 25 valuta.

Analizom najčešće korišćenih kanala za transfer novca, potrudili smo se da vam približimo najbolje načine za prenos novca u inostranstvo. Važno je da, prije nego što se odlučite za jedan od načina, sagledate određene okolnosti – poput cijene transfera, brzine kojom novac treba da stigne na odredište i drugih individualnih činilaca, kako biste iskoristili način koji najviše pogoduje situaciji u kojoj se nalazite.

*U Crnoj Gori opcija prijema novca preko Pay Pal-a još uvijek nije dostupna

Pišu: Slavka Dević, rukovoditeljka Službe inostranog platnog prometa, Sektora procesinga

          Žana Mijović Vukčević, direktorica Sektora procesinga u Erste banci.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *