Bečki ekonomski institut predviđa rast crnogorske privrede od oko tri odsto

Dodajte komentar

Bečki ekonomski institut WIIW predviđa ekonomijama zapadnog Balkana zdrav privredni rast u narede tri godine. Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji WIIW prognozira rast privrede od oko tri odsto.

WIIW prognozira rast sa stopama iznad prosjeka drugih regiona centralne, istočne i jugoistočne Evrope, prenosi Tanjug.

Prema proljećnoj prognozi, koja je predstavljena u Beču, stabilna potrošnja i investicije u infrastrukturu biće važni podsticaji rasta.

Istovremeno WIIW je upozorio da bi ekonomski oporavak zapadnog Balkana mogao biti žrtva rastuće političke neizvjesnosti, posebno jer postoji sumnja u održivost EU, koja se dožvljava kao “šargarepa”, i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su predstavljene kao “štap”, a što su dva faktora koja su u posljednje dvije decenije podržavale stabilnost tog krhkog regiona.

WIIW prognozira da će ove godine privredni rast na zapadnom Balkanu biti tri odsto u ovoj godini, 3,2 odsto narede godine i 3,4 odsto 2019. godine.

U Albaniji će rast biti u prosjeku na oko 3,8 odsto, ali treba imati u vidu da te zemlje polaze od niske osnove i da će investicije u infrastrukturu biti važan motor rasta.

Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji WIIW prognozira rast privrede od oko tri odsto.

Takodje, WIIW polazi od toga da će se stanje na tržištu rada na zapadnom Balkanu poboljšati, ukazujući da je proteklih godina u regionu zabilježeno veće zapošljavanje i značajno smanjenje nezaposlenosti.

Očekuje se da će narednih godina prosječne stope nezaposlenosti biti oko 18 odsto, pri čemu WIIW upozorava da su te stope i dalje visoke u poređenju sa zemljama članicama EU, čija se nezaposlenost prognozira na oko šest odsto u naredne tri godine.

WIIW ukazuje i da je eksterna konkurentnost regiona još slaba, ali da se industrijski sektor poboljšava uz pomoć stranih dirketnih investicija.

Trgovinski deficit u naredne tri godine u Makedoniji i Srbiji biće oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), do 20 odsto u Crnoj Gori.

WIIW navodi da se posljednjih godina proizvodna struktura zapadnog Balkana poboljšala. Kad je riječ o stabilnosti regiona, WIIW tvrdi da je neizvjesnost vezana za razvoj EU i SAD, i manjim dijelom za Rusiju i Tursku.

Region se oslanja u većoj mjeri na tržište EU i političku stabilnost Unije, uz obećanje članstva, ukazuje WIIW i dodaje da je bezbjednost regiona vezana i za NATO, koji ima stabilizujuću ulogu, zbog čega bi nejasnoće u vezi s američkim angažovanjem mogle imati posljedice.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *