Politika zakočila razvoj Crne Gore

Za crnogorsku ekonomiju, iako je zabilježila rast od tri odsto, prošla godina je bila teška jer je politička situacija usporila ekonomski razvoj, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Đulio Moreno.

Proces privatizacije je bio usporen i sve važne odluke su odlagane, kazao je Moreno na prezentaciji Izvještaja o tranziciji za prošlu godinu. Taj izvještaj je godišnja analiza o napretku reformi i ekonomskih kretanja u 36 zemalja u kojima djeluje EBRD.

Moreno je kazao da su uprkos takvoj situaciji isplatili klijentima u Crnoj Gori 75 miliona eura za odobrene projekte.

“Do kraja prošle godine podržali smo u Crnoj Gori 54 projekta u vrijednosti od oko 530 miliona eura, ali smo ukupno mobilisali blizu milijardu. Uz to, pružili smo finansijske usluge u 40 malih i srednjih preduzeća”, naveo je Moreno.

On je kazao da je privatni glavni sektor u koji EBRD ulaže i da je Crna Gora dobar primjer toga.

Moreno je naglasio da će u narednom periodu biti važna implementacija projekata u sektoru infrastrukture.

“Očekujem da učestvujemo u projektu modernizacije tivatskog aerodroma, ali i tu su poteškoće zbog politike. Nastavićemo da podržavamo komercijalne banke i opštine. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da se uključimo u neke projekte u sektoru turizma”, rekao je Moreno.

EBRD je spremila novu četvorogodišnju strategiju za Crnu Goru koja treba da bude gotova do kraja maja i koja je, prema riječima Morena, fokusirana na tri teme.

“Prva je da ojačamo konkurentnost privatnog sektora. Crna Gora ima potencijal kad je riječ o poljoprivredi i tom sektoru treba pomoći. Druga tema je da se unaprijedi povezanost sa regionalnom integracijom gdje bi Crna Gora bila sjedište. Treće, želimo da podržimo tranziciju na održivu ekonomiju i turizam”, kazao je Moreno.

Zamjenik direktora EBRD Piter Sanfi kazao je da se Izvještaj fokusira na temu koja utiče na sve, a to je nejednakost i inkluzija.

U čitavom regionu EBRD-a vidimo postepeno povećavanje ekonomskog rasta. Ove godine očekujemo rast u regionu od oko 2,5 odsto. Očekujem rast i crnogorske ekonomije. Prošla godina je bila malo razočaravajuća, jer smo očekivali četiri odsto, a bilo je malo manje od toga. Naša prognoza rasta za Crnu Goru u ovoj godini je tri odsto, ali vidjeh smo neki potencijal tako da ćemo revidirati prognozu u maju“, kazao je Sanfi.
EBRD nije za izgradnju nove TE

“EBRD ne podržava izgradnju novog bloka Termoelektrane (TE) PljevljIja, jer, kako kaže Moreno, država može da obezbijedi energiju na različite načine. Ali to je očigledno politička odluka i nije naša uloga da raspravljamo o političkim odlukama, saopštio je Moreno. Smatra da je budućnost Crne Gore u energetici i to u obnovljivim izvorima. Priroda mora da se čuva i ne treba praviti greške susjeda,” poručio je Moreno. Drugi blok TE treba da gradi Skoda Praha koja je nedavno predložila kinesku banku i kinesku osiguravajuću kuću kao alternativne finansijere.

Check Also

Montenegr Airlines neće povećavati cijene karata

Iako su neke svjetske aviokompanije najavile da će podići cijene karata zbog rasta troškova za …

2 KOMENTARI

  1. Odavno ova multilateralna institucija nije dala ovako ridikulisticko vidjenje stvari, koje naravno ne znaci da stanje nije mozda cak i gore us tvarnosti nasih zivota. Deset godina od nezavisnosti Crne Gore oni su sa ukunim menadzmentom jacali upravo takve politicke strukture koje sada ih kritikuju, dok naravno ne ukljucuju samokriticnost prema samima sebi a zasto je uopste doslo do takvog okamenjivanja razvojnih inicijativa.

    Koliko su nasi politicari odgovorni, toliko je EBRD lokalni i regionalni menadzment, sa londonskim ispostavama. Zato kada g-din Giuliano ovako izadje u javnost sa Transition Report nalazima, treba povracati jer je cinizam posljednje pribjeziste hulja a ne bi trebalo da je sakrivaliste ozbiljnih bankara koji se bave industrijom razvoja.

    I imajuci u vidu sa kojim kafanskim/ politickim profilom sada EBRD razvija distributivni centra, mozda malo smanje dozivljaj oko jalovog drobljenja oko salate i paradajz-a u toku sezone iako su nazalost u pravu.

  2. I ova multilateralna institucija tekuce ohrabruje losa menadzerska rjesenja u bankama, pa onda je previse pritisaka tamo gdje trebaju da udju u kafanu i pricaju sa onim istim sa kojima su se bili urotili protiv crnogorskog odrzivog razvoja prethodnih deset godina.

    Ups, ali ta kafana nema vise vremena za njih pa sada su se toboz vratili svojim procedurama a da pomognu da ih shvatimo kao ozbiljne bankare. bullshit bez presedana…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *