Računica za ostatak “dakićevaca” nije pravljena

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Ministarstvo finansija nije pravilo nikakvu računicu za isplatu potraživanja svih bivših radnika “Radoja Dakića”, nakon što je iz budžeta novac dobilo pet radnika po presudama iz Strazbura, rečeno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora.

Po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu od 16. oktobra prošle godine, radnicima je isplaćeno 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Na pitanje da li je pravljena kalkulacija o isplati potraživanja ostalih bivših radnika ove podgoričke kompanije koja su oko 50 miliona eura iz Ministarstva finansija su odgovorili da u ovom trenutku ne raspolažu sa takvom računicom.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da je 217.300 eura za pet bivših radnika plaćeno sa glavnog računa državnog trezora.

“Novac je isplaćen 24. februara. Krajnji rok za plaćanje navedene obaveze, odnosno izvršenje presude određen odlukom Evropskog suda, bio je 1. mart ove godine”, podsjetili su iz Ministarstva finansija.

Advokat Branislav Ćupić, koji zastupa 150 radnika fabrike “Radoje Dakić u stečaju, najavio je da će, zajedno sa advokatima koji zastupaju ostale radnike, uputiti inicijativu Vladi o dogovoru oko naplate potraživanja. On je Pobjedi ranije kazao da očekuje da će kamata, koja mjesečno raste za 200 hiljada eura, od dana donošenja odluke suda u Strazburu biti obračunata u skladu sa evropskim propisima. Moguće je, dodao je, da će iz Vlade tražiti da i ostali radnici formalno sprovedu proceduru preko Evropskog suda, a da se u međuvremenu proda imovina.

Predstavnik radnika Radoja Dakića Milan Vukčević kazao je ranije Pobjedi da su prijavili advokata Dragana Prelevića Advokatskoj komori, jer se u Strazburu nagodio sa državom da svakom od petorice radnika bude isplaćeno po 43 hiljade eura. Oni smatraju da Prelević nije imao mandat da se u njihovo ime nagodi sa državom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *