Pregled štampe za 17. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Neto profit povećan 27 odsto na 76.132 eura

Montenegroberza je 2016. godinu završila sa neto profitom od 76.132 eura, što je oko 27 odsto bolji rezultat u odnosu na 2015. Podaci iz bilansa berze, objavljeni na njenom sajtu, pokazuju da su poslovni prihodi povećani oko 21 hiljadu na 191,9 hiljada, dok su rashodi smanjeni sa 214,8 hiljada na 185,8 hiljada eura.

Franca gradi hotel na pet spratova

Bjelopoljski Meso1 promet, u vlasiništvu Hilmije France, počeo je da gradi luksuzni hotel na kružnom toku u Ukinju u blizini novog mosta na Port Mileni.

Državu zadužili i kod Prve banke

Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo finansija za potrebe budžeta uzme kredit kod Prve banke od 15 miliona eura po kamatnoj stopi od 3,9 odsto uz šestomjesečni euribor. Ministarstvo, na čijem je čelu Darko Radunović koji je na poziciju ministra finansija došao iz Prve banke, kredit će uzeti na period od pet godina.

Dnevne novine

Vlada zabranila izvoz iz državnih šuma

Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik Milutin Simović, usvojila je Odluku o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, kojom je zabranjen izvoz sirovina iz državnih šuma, dok je iz privatnih moguć uz izdavanje rješenje.

Povoljnosti za nove štediše

Addiko banka pokrenula je akciju na novooročene depozite, kojom će se novim štedišama obezbijediti podsticajna kamatna stopa od dva odsto na godišnjem nivou.

Naplata potraživanja problem za proizvođače

Glavni problemi s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači su loša naplata potraživanja, slaba finansijska podrška banaka, kao i visoki troškovi učestalih analiza robe, ocijenili su u Privrednoj komori (PKCG).

Dan

Vlada se zadužila 15 miliona kod braće Đukanović

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu finansija, na čijem je čelu Darko Radunović, da sklopi kreditni aranžman od 15 miliona eura sa Prvom bankom, u vlasništvu Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera Mila Đukanovića. To je navedeno u informaciji o dugoročnom zaduživanju u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu, sa predlogom ugovora o kreditu, koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

Beskontaktna kartica

Erste banka je, u saradnji sa kompanijom Masterkard, klijentima ponudila beskontaktnu Debit masterkard karticu, saopšteno je iz te banke. Nova Debit masterkard kartica zamijeniće postojeću Maestro debitnu karticu, koju Erste banka prestaje da izdaje klijentima.

Hotel Ridžent stavljaju pod hipoteku

Vlada je dala saglasnost vlasniku Porto Montenegra da pod hipoteku stavi hotel Ridžent Porto Montenegro i objekat koji je u izgradnji na parceli do hotela. Hipoteka će se, kako piše u dokumentu Vlade, uspostaviti u korist kompanije Lindner, radi kreditiranja objekta koji će biti izgrađen na parceli pored hotela Ridžent, a u nastavku istoimenog hotela. Lindner je kompanija iz Njemačke, vodeća u oblasti enterijerskih radova, fasaderskih radova i industrijske izolacije.

Zabrinuti zbog privatizacije Luke Bar

Udruženje pomorskih agenata i brokera Crne Gore, na čijem je čelu Ranko Cikić, uputilo je premijeru Dušku Markoviću, ministru saobraćaja, Osmanu Nurkoviću, predsjedniku Privredne komore, Velimiru Mijuškoviću, kao i predsjedniku Tenderske komisije za privatizaciju tog preduzeća Branku Vujoviću mišljenje vezano za privatizaciju Luke Bar,

Pobjeda

Računica za ostale dakićevce nije pravljena

Ministarstvo finansija nije pravilo nikakvu računicu za isplatu potraživanja svih bivših radnika “Radoja Dakića”, nakon što je iz budžeta novac dobilo pet radnika po presudama iz Strazbura rečeno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora.

Sajam investicija u Kanu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma predstavilo je na sajmu investicija MIPIM u Kanu pripremljene projekte i prikazalo investicioni potencijal Crne Gore u oblasti nekretnina.

Strahuju da će ostati bez posla

Udruženje pomorskih agenata i brokera Crne Gore, koje okuplja pomorske agencije iz Bara, zabrinute su da bi privatizacija mogla da ugrozi poslovanje pomorskih agencija, špediterskih i kontrolnih kuća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *