Generali povećao dividendu, najavio samostalan dalji razvoj

Dodajte komentar

Najveće italijansko osiguravajuće društvo, Assicurazioni Generali, nakon rasta profitabilnosti u prošloj godini, najavilo je rast dividende na 0,8 eura po akciji (dividendni prinos od 5,5%) naspram 0,72 eura isplaćenih prethodne godine.

Ova kompanija je objavila da je neto dobit prošle godine porasla 2,5% na 2,08 milijardi eura, što je najbolji rezultat ostvaren u prethodnih devet godina, podstaknut boljim rezultatima u životnom i neživotnom osiguranju. Generali je u bliskoj prošlosti bio predmet špekulacija o mogućem preuzimanju, a u poslednjem navratu, tokom januara, interes je iskazala Banca Intesa koja je posle nekoliko burnih sedmica ipak odustala od ovog poslovnog poteza.

Generali, koji je najavljena preuzimanja smatrao neprijateljskim, takođe je najavio da će smanjiti troškove za 200 miliona eura do 2018. godine, što je godinu dana ranije od prethodnog plana. Takođe, kompanija ima za cilj da novčani tok dostigne 7 milijardi eura u periodu 2015-2018. godina, kao i da podigne isplaćeni iznos dividendi na preko 5 milijardi eura za ovaj period. Krajem prošle godine, kompanija je dostigla neto operativni tok od 3,5 milijardi eura i iznos od 2,4 milijarde eura isplaćenih dividendi. Akcije Generalija na jučerašnjem trgovanju zabilježile su rast vrijednosti od 2,6% na 14,58 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *