Za reprogram se prijavilo tri hiljade poreskih dužnika

Dodajte komentar

Zakon o reprogramu poreskog duga, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, već sada daje dobre rezultate, rekao je juče direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, prilikom predstavljanja kampanje “Poreski karavan za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine”.

On nije mogao da precizira koliko poslodavaca sa teritorije te tri opštine duguje po osnovu poreza, ali je naglasio da je ukupan dug na nivou Crne Gore krajem prošle godine bio oko 560 miliona, za 20 miliona manje nego 2015.

“Za reprogram poreskih obaveza prijavilo se oko tri hiljade poreskih obveznika. Uzeto je 105 miliona MZ obrazaca, znači presjek stanja o dugu, a kod nas u centrali na današnji dan već je izdato potvrda za nekih 50 miliona eura poreskog duga. Plaćanjem tog duga na 60 rata dajemo mogućnost onima koji imaju zdravog potenijala da nastave sa radom. Nažalost, oni koji se ne prijave za reprogram biće izloženi najtežim mjerama koje Poreska uprava ima na raspolaganju, a to je uvođenje stečaja. Moramo podvući crtu da oni koji mogu da posluju to i nastave, a oni koji zaista ne mogu da svoje poslovanje ne čine još težim i za zaposlene, kojima se ne plaćaju doprinosi, a i za državu gdje se uvećava poreski dug”, rekao je Mugoša.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Suzana Radulović naglasila je da je po pitanju poslovanja privrednih subjekata situacija najteža na sjeveru Crne Gore.

“Reprogram duga je došao u pravom trenutKu, jer smatram da je poslednja prilika da država naplati ta zaostala poreska dugovanja, ali i da se da šansa onim privrednim subjektima koji imaju kapaciteta da izađu iz problema”, kazala je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *