Grci kreću u potragu za naftom u Jadranu

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i izvršni direktor grčke kompanije Energean Oil&Gas Mathios Rigas, potpisali su juče Ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Potpisivanjem ovog ugovora, kako je istakla Sekulić, uspješno je okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa iz crnogorskog primorja.

Benefiti

Prema riječima ministarke ekonomije, politika upravljanja ugljovodoničnim resursima u Crnoj Gori je osmišljena tako da obezbjeđuje maksimalne benefite za državu i ljude, a da se istovremeno održava suverenitet i kontrola nad resursom i unapređuje i koriste nacionalna znanja.

“Završetkom prvog tendera i ulaskom u fazu intenzivnog istraživanja, počinje proces priprema za drugi tender koji bi trebalo da bude objavljen početkom 2019. godine, te da dovede nove kompanije i poveća šansu za otkrivanje komercijalnih ležišta ugljovodonika. Novim ugovorom sa kompanijom Energean i ranije potpisanim ugovorom sa kompanijama Eni i Novatek, uspješno smo završili jednu i počeli drugu fazu ovog projekta”, objasnila je Sekulić.

Primarni zadatak druge faze su nova istraživanja, a krajnji cilj je otkrivanje komercijalnih ležišta nafte i gasa.

“Crna Gora i njeni građani će napokon znati da li imaju ovaj resurs, a da po tom osnovu neće imati nikakve troškove”, rekla je Sekulić.

Novi ugovor

Ugovor je, kako je precizirala, identičan ugovoru potpisanom sa kompanijama Eni i N ovatek u septembru prošle godine i sadrži iste specifičnosti koje nijesu bile dosadašnja praksa u Crnoj Gori.

“Koncesionari bankarskom garancijom pokrivaju 100 odsto vrijednosti radova tokom faze istraživanja. Njihova matična kompanija je takođe izdala garanciju kojom se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno uzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori”, saopštila je Sekulić.

Energean će, kako je dodala, izdvajati sredstva od prve godine poslovanja koja će služiti isključivo za unapređenje administrativnih kapaciteta i obrazovanje mladih, što će stvoriti uslove za otvaranje novih mogućnosti za njihovo zapošljavanje, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

“Dugo smo pripremali ovaj projekat, trpeći kritike zbog dužine trajanja pripremnog procesa, ali nijesmo trčali nauštrb ^cvaliteta”, kazala je ministarka.

Istraživanje

Izvršni direktor Energean Grupe, Mathios Rigas, kazao je da ta kompanija u podmorju Grčke realizuje istraživanja posljednjih 35 godina bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu rade u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

“Naša posvećenost i ekspertiza su ovdje kako bi obezbijedili posebnu posvećenost prirodnih i ekoloških resursa u Crnoj Gori, ali i da donesemo investicije, tehnologije, radno iskustvo kada je u pitanju proizvodnja ugljovodonika kako bi stvorili radna mjesta u Crnoj Gori”, rekao je Rigas.

Energian ima skoro 500 zaposlenih, a ideja je da na taj put krenu i u Crnoj Gori.

“Ovdje smo u zemlji u kojoj osjećamo da će Vlada imati puno razumijevanje prema industriji koju planiramo da razvijemo. Naša dosadašnja saradnja je bila samo za pohvalu i nadamo se da će tako i ostati. Tu smo da istražimo podmorje, a sve u korist Crne Gore i njenih građana”, zaključio je Rigas.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *