Danas i sjutra sajam zapošljavanja u Njemačkoj

Dodajte komentar

Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje Njemačke danas i sjutra organizuje Sajam legalnih radnih migracija u Njemačku, na kojem se nezaposleni mogu prijaviti za rad u ovoj državi.

Sajam se održava u prostorijama EU Info Centra u Podgorici (zgrada Zetagradnje, kod gradskog stadiona). Cilj sajma, kako je saopšteno, je informisanje o životu i radu u Njemačkoj i predselekcija građana Crne Gore koji bi mogli naći zaposlenje ukoliko imaju zanimanja koja su deficitarna u Njemačkoj.

Na spisku se nalazi 50-ak deficitarnih zanimanja. Na vrhu spiska su medicinska zanimanja ljekari, stomatolozi, fizioterapeuti, farmakolozi, patolozi, nutricionisti, stručni saradnici u medicinskoj njezi i akušerstvu (medicinska sestra), tehničari medicinske opreme…, odnosno sva zanimanja iz oblasti zdravstva.

Sljedeći na listi stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija sa bečelor ili master diplomama programeri, dizajneri, stručnjaci za razvoj softvera i aplikacija, za kompjutersko umrežavanja, menadžeri informacionih sistema,…

Na listi su i kuvari, recepcioneri, barmeni, konobari, mesari, pekari, kao i veliki broj tehničkih zanata kao što su vodoinstalater, majstori za opravke i održavanje motornih vozila, poljoprivredne mehanizacije, opreme za klimatizaciju, električne opreme i uređaja, instalateri električnih vodova…

“Ovim sajmom se nudi mogućnost nezaposlenim licima koji pokažu zainteresovanost, motivisanost, stručnost, imaju znanje stranog jezika i želju za usavršavanjem, a pripadaju deficitarnoj grupi zanimanja, da uđu u njemačku bazu podataka kao tražioci posla i u narednom periodu dobiju uslugu posredovanja u nalaženju posla od strane njemačkog zavoda”, navedeno je u pozivu.

Za zanimanja iz informacionih tehnologija je neophodno odlično poznavanje engleskog jezika (minimum nivo BI), a za zanimanja medicinske struke traži se samo spremnost za učenje njemačkog jezika.

Predstavnici njemačke agencije će razgovore sa kandidatima iz grupe deficitarnih zanimanja voditi na njemačkom jeziku, sa kandidatima iz IT grupe na engleskom jeziku, a sa medicinarima na crnogorskom.
Kandidati trebaju da donesu radnu biografiju sa fotografijom, dok će pozivanje izabranih kandidata biti obavljeno preko crnogorskog zavoda.

Sajam je danas otvoren od 11 do 16.30 časova. Period od 11 do 13 časova rezervisan je za prezentacije i razgovore sa kandidatima sa evidencije Zavoda koji imaju neko od deficitarnih zanimanja i znanje njemačkog jezika.

Ciljna grupa Sajma, koji počinje u petak od 9 časova, su kandidati sa deficitarnim IT zanimanjima i znanjem engleskog jezika kao i deficitarna zanimanja medicinske struke bez uslova poznavanja jezika. Kandidati medicinske struke pozvani su da se jave u periodu od 9 do 12 časova, kada će biti prisutni predstavnici agencije koji govori crnogorski jezik.

Plate od 1.500 do 3.700, kirija i računi od 750 do 1.300 eura

Uz poziv se nalazi i bilten “Osnovne informacije o životu i radu u Njemačkoj”, u kojem se navodi da je prosječna bruto zarada u Njemačkoj za puno radno vrijeme u 2014. bila 3.527 eura, što bi bilo oko 2.200 eura neto. Prema obrascima za obračune zarada i poreza i drugiii dažbina prosječne plate Inženjera u neto Iznosu su od 2.800 do 3.700, a Ijekarima od 2.500 do 3.700 eura. Plata frizera je 1.500. Troškovi za zakup stana u velikim gradovima iznose oko 14 eura po kvadratu, a u manjim oko 7 eura. To znači da bi kirija za stan od 70 kvadrata iznosila od 500 do hiljadu eura. Troškovi za struju, vodu, grijanje…..kako je navedeno podiže cijenu stanovanja za trećinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *