Šta je opasnije za euro: Nexit ili Frexit?

Dodajte komentar

Komentatori, koji su se posljednjih mjeseci dobro ispromašivali, ne vjeruju da će Gert Vilders, posle današnjih parlamentarnih izbora u Holandiji, imati koalicioni kapacitat da udje u holandsku vladu, čak i ako bi bio relativni pobjednik.

Uticaj Vildersovog negativnog odnosa prema euru takodje se minimizira jer, kaže za Frankfurter algemajne cajtung Leon Konelisen glvani ekonomista fondacije Robeko, „samo je 25 odsto Holandjana protiv eura, mi smo mala trgovačka nacija – Nexit bi bio samoubistvo“. Uostalom, kaže isti Konelisen, čak i kad bi se euro-zona raspala Holandija bi, kad su monetarne stvari u pitanju, slijedila Njemačku, kao uvjek!

Holandjanima je veća briga francuska Marin Le Pen, šefica Nacionalnog fronta, nego njihov Gert Vilders. Jer, smatra Konelisen, i Brexit i Nexit su mačji kašalj prema Frexit-u. Marin Le Pen ima jasan program uvodjenja novog franka umjesto eura.

„Izlazak Francuske iz euro-zone izazvao bi finansijsku krizu koja bi trajala godinama“, kaže Kornelisen i dodaje da bi nastao stampedo iz eura u dolar. On smatra da će već biti dovoljno da Mari Le Pen pobujedi u prvom krugu… Svejedno što francuski procjenitelji čvrsto stoje na poziciji da ona u drugom krugu gubi, bilo od Emanuela Makrona, bilo od Fransoa Fijona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *