Otkriveno veliko nalazište gasa u Mediteranu

Dodajte komentar

Otkriće velikog nalazišta gasa u egipatskim vodama je podgrijalo nade da u Mediteranu postoji još nalazišta koja bi mogla da zadovolje energetske potrebe Evrope.

“Otkriće nalazišta “Zor”, koje, kako se procjenjuje, sadrži više od 30.000 milijardi kubnih metara gasa, probudilo je interesovanje kod drugih vodećih naftnih i gasnih kompanija u regionu”, izjavio je visoki zvaničnik italijanske naftne i gasne kompanije “Eni”, Luka Berteli na gasnoj konferenciji u Nikoziji, prenosi AP.

U vodama Kipra bi se, kako je dodao, mogao skrivati potencijal za nova otkrića, a takođe postoje i druge mogućnosti za eksploataciju, pošto će Liban i Izrael kasnije ove godine ponuditi kompanijama licence za eksploataciju njihovih podvodnih područja ili blokova. “Vjerujem da je potencijal ovde, ali moramo ići korak po korak. Ako ne budemo bušili, ništa nećemo znati”, rekao je on.

Prvi gas sa nalazišta “Zor” će, prema očekivanjima kompanije “Eni”, poteći prije kraja ove godine kako bi zadovoljio domaću tražnju Egipta, dok će potpuno razvijanje nalazišta koštati do 12 milijardi eura. “Ukoliko se u vodama Kipra otkriju nova nalazišta, ostrvo bi se moglo odlučiti za izgradnju postrojenja za preradu gasa koji bi se izvozio”, kazao je on.

Za izvozne svrhe, alternativna opcija je, kako kaže, izgradnja gasovoda koji bi povezivali gasna nalazišta u istočnom Mediteranu sa Turskom i Evropom. “Gasovodi su tehnički izvodljivi, ali bi zahtijevali ogromne investicije, političke dogovore i nova otkrića gasnih nalazišta”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *