Hrvatska neće spašavati Agrokor, vjerovatno ga preuzimaju Rusi

Dodajte komentar

U nedjelju je u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor, Ivice Todorića, šefa finansija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade Hrvatske i Sabora u kojem su bili predsjjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konsultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donijete dvije važne političke odluke, prenosi N1 Televizija. Prva je da država svojim javnim finansijama ne može spasavati Agrokor, a druga, da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke povjerilaca da naplate svoje dugove.

Posebnu pažnju izazvala je činjenica da je za preuzimanje kontrole nad kompanijom angažovana jedna od najvećih američkih konsultantskih kompanija koja već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji. Vlada je svjesna činjenice i da odluku o mogućem preuzimanju kontrole nad koncernom sada donosi sama ruska država u čijem je vlasništvu Sberbank, najveći povjerilac koncerna. Na sastanku je Petrov jedini iznio predlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa. Ta ideja Petrova je odbačena, a sastanak je završio bez konkretnih zaključaka, ali uz vidnu ljutnju samog Todorića koji je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega ogromnim padom BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *