8 stvari koje treba da izbacite iz CV-a

Dodajte komentar

Sadržaj CV-a značajno utiče na prvi utisak koji poslodavac može da stekne o kandidatu, ali isto tako “Sadržaj rezimea može da potopi sve šanse kandidata da dobije posao koji priželjkuje”, smatra Džejmi Hičens, starija savetnica za regrutovanje u “Glasdor”-u i dodaje: “Imate ograničenu količinu vremena kako biste pridobili pažnju osobe koja zapošljava – iskoristite to mudro”.

1) Nije potrebno naglašavati da ste trenutno nezaposleni, datumi kada ste i koliko bili u radnom odnosu jasno pokazuju da trenutno nemate posao.

2) Naglašavanje da ste marljiv radnik. Naime, svaki poslodavac unaprijed očekuje da ste marljivi pojedinac, koji će na posao doći na vrijeme i koji može samog sebe da motiviše.

3) U CV-u nema mjesta za pogrešno napisane riječi. Pročitajte svoj dokument nekoliko puta prije nego što se odlučite da ga pošaljate poslodavcu. Jedna pogrešno napisana riječ može pokvariti cjelokupni utisak jer se čini da kandidat ne obraća pažnju na detalje.

4) Microsoft Office – Poznavanje Office paketa više nije vještina nego uslov, zato se kandidatima preporučuje da navedu vještine kao što su Java, Final Cut Pro i druge.

5) Ne koristite riječ ‘stručnjak’ kada opisujete neke vještine ili postignuća, sem ako stvarno niste stručnjak. U suprotnom, pripremite se na pitanja kojima će poslodavac nastojati da provjeri vašu stručnost.

6) Negaciju u vidu riječi ‘ne znam’ i ‘ne mogu’ nemojte da uključujete u CV, jer on služi da poslodavcu ukaže na sve što možete i znate, a ne na stvari koje ne znate.

7) Izbacite nepotrebne lične informacije kao što su datum rođenja, porodični i bračni status. Pored toga, lična interesovanja kao što su hobiji, nisu dio radne biografije i ne govore o vašim kvalifikacijama koje vas čine idealnim kandidatom za određenu radnu poziciju.

8) Generalizovanje ne daje poslodavcu uvid u vaš kvalitet. Upotpunite radnu biografiju brojevima, umjesto da navodite samo opšte informacije, a to mogu biti konkretne brojke ili procijenti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *