Srbija: Ko ne plati telefonski račun ne može da podigne kredit

Dodajte komentar

Dugovanja po računima za mobilne telefone ući će u Kreditni biro od 1. jula ove godine, kako je i ranije najavljeno.

Kako piše list Blic u današnjem izdanju, to u praksi znači da će bankari, osim informacija o redovnom ili neredovnom otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome koji klijenti ne plaćaju redovno račune za mobilne telefone.

Građani će imati određeni rok, najvjerovatnije do 60 dana, za izmijerenje duga. To znači da će oni koji ni posle dva mjeseca ne plate račun za mobilni telefon biti zabilježeni u Kreditnom birou, zbog čega bi dužnik imao minimalne šanse da dobije novi kredit od banke.

Dugovanja iz Kreditnog biroa se brišu tri godine posle plaćanja, ali je bankarska politika odobravanja pozajmica ublažena posljednjih godina, pa je i pored zabilježnog kašnjenja moguće dobiti kredit već nakon godinu dana.

Kako je ranije pisano, unos informacija o plaćanju računa za telefone u Kreditni biro jedan je od uslova koji bi Srbija trebalo da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi svjetske banke naredne godine. Ovakav potez je sasvim siguran, pogotovo ako se u obzir uzme to da Vlada Srbije želi da kroz dvije godine bude među prvih 20 zemalja na Duing listi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *