IRF od Evropske investicione banke uzima 100 miliona kredita

Dodajte komentar

Vlada je na prethodnoj sjednici dala saglasnost na kreditno zaduženje Investiciono razvojnog fonda kod Evropske investicione banke, shodno kojem IRF uzima kredite od banke od čak 100 miliona eura radi finansiranja projekata lokalnih samouprava, ali i malih i srednjih preduzeća.

U infromaciji koju je na prošloj sjednici usvojila Vlada, navedeno je da je Investiciono razvojni fond, na čijem je čelu Zoran Vukčević, obezbijedio sredstva od Evropske investicione banke u ukupnom iznosu od 100 miliona eura, a realizovaće se kroz dva kreditna aranžmana od po 50 miliona eura.

“Odbor direktora IRF-a je na sjednici od 1. marta ove godine prihvatio nacrt finansijskog ugovora sa EIBom u iznosu od 50 miliona eura, koji prosleđuje Vladi na razmatranje i davanje saglasnosti na njegovo potpisivanje. Nakon realizacije ovog ugovora, potpisaće se novi ugovor od 50 miliona eura kao nastavak ukupnog zajma od sto miliona eura. Uslovi po kojima se sredstva povlače su rok povraćaja do 12 godina i grejs period do četiri godine, a kamatna stopa će se određivati u momentu podnošenja zahtjeva sa tranšom. Ovim ugovorom obezbijeđena je simulacija iz preduzeća koja zapošljavaju određen broj mladih ljudi u vidu smanjenja kamatne stope Evropske inicijative za zapošljavanje i obučavanje mladih za zapadni Balkan”, navodi se u informaciji.

IRF je sa EIBD-om počeo saradnju još 2012. godine kada je potpisan ugovor o kreditnom zaduženju.

“Kreditno zaduženje je odobreno u iznosu od 50 miliona eura i uspješno je realizovano kroz dva finansijska ugovora od po 25 miliona eura. Kreditna sredstva su plasirana malim i srednjim preduzećima, ali i za infrastrukturne i ekološke projekte, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama”, piše u informaciji.

U dokumentu podsjećaju da uzimajući u obzir povećanje ukupnog portfolija fonda, što je rezultiralo i bržom dinamikom povlačenja sredstava iz Evropske investicione banke, IRF je, kako ne bi došlo do zastoja u finansiranju tokom 2014. godine, pokrenuo projekat novog zaduživanja kod EIB-a.

“Novi zajam je odobren iz dva ugovora na ukupnu sumu od 70 miliona eura. Ugovori su iznosili 40 i 30 miliona eura. Ukupno finansiranje Investiciono razvojnog fonda od strane EIB-a do sada je iznosilo 120 miliona eura”, navedeno je u informaciji.

U dokumentu se navodi da je zajmoprimac, odnosno Investiciono razvojni fond, tražio od banke da im odobri korišćenje finansijskih proizvoda koji koriste mala i srednja preduzeća i krajnji korisnici bez obzira na veličinu i vlasništvo, uključujući i lokalne uprave u Crnoj Gori.

“Ovim ugovorom banka odobrava zajmoprimcu 50 miliona eura. Banka će isplatiti zajam u najviše deset tranši, ako se ne radi o preostalom neiskorišćenom iznosu zajma, biće najmanji iznos od pet miliona eura ili 2,5 miliona u zavisnosti od projekta. IRF može u svakom trenutku putem pisanog obavještenja banci otkazati, u cjelosti ili dijelom i s trenutnim dejstvom, neisplaćeni dio zajma. To obavještenje nema nikakvo dejstvo u odnosu na objavljene tranše, čiji planirani datum isplate u roku od pet radnih dana od datuma tog obavještenja ili tranša u odnosu na koju je zahtjev sa isplatom podnesen, ali nije izdato obavještenje o isplati”, objašnjeno je u dokumentu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *