Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedelju dana

Dodajte komentar

Cijena zlata je blago porasla u petak, čime je prekinut 9-dnevni i najduži negativni niz od jula 2015. godine.

Unca zlata je posljednjeg trgovačkog dana protekle sedmice koštala 1,204.64 dolara, što predstavlja dnevni rast 0,28%, međutim na nedjeljnom nivou zlato je na gubitku oko 2 odsto. U odnosu na početak godine cijena zlata je u plusu oko 5 odsto

Plemeniti metal je u petak dobio na cijeni uprkos izuzetno dobrim podacima sa američkog tržišta rada, koji su povećali izglede da Federalne rezerve povećaju kamatne stope na svom sastanku sljedećih dana.

“Čak i ako Fed poveća kamate, zlato može biti na dobitku, jer se inflacija vraća u centar pažnje”, kažu analitičari.

Kod visokih stopa inflacije novac gubi na vrijednosti, te investitori u takvoj situaciji kapital ulažu u plamenite metale kako bi se zaštitili, što povećava tražnju, i cijenu.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je u SAD u februaru otvoreno 235.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je pala za 0,1%, na 4,7 odsto.

“Zlato će i dalje biti pod pritiskom dok tržišta čekaju predstojeći sastanak FOMC-a (Savezni komitet za otvoreno tržište), kada se očekuje da Fed poveća cijene novca”, rekli su u analitičkom odeljenju UBS.

Slično kretanje u prošloj su nedjelji zabilježili i drugi plemeniti metali. Srebro, za isporuku u maju, u petak je poskupelo 0,7%, na 16,92 dolara po unci, ali je na nedjeljnom nivou u gubitku 4,6 odsto.

Cijena platine je u petak porasla 0,1%, na 938,20$, ali je za nedjelju dana u minusu 5,6 odsto, dok je unca paladijuma u odnosu na kraj prethodne sedmice jeftinija 2,9 odsto i u petak je koštala 745,15 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *