U sedam država članica EU plate danas niže nego prije osam godina

Dodajte komentar

Analiza Evropskog sindikalnog instituta i Evropske konfederacije sindikata pokazuje da brojni radnici još uvijek ne osjećaju ekonomski oporavak jer su u sedam država članica Europske unije plate danas niže nego prije osam godina, saopštio je u ponedjeljak Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

U razdoblju od 2009. do 2016. godine realne plate, prilagođene za inflaciju, svake godine su bilježile pad u prosjeku za 3,1 posto u Grčkoj, jedan posto u Hrvatskoj, 0,9 posto u Mađarskoj, 0,7 posto u Portugalu, 0,6 posto na Kipru, 0,4 posto u Velikoj Britaniji i 0,3 posto u Italiji.

Istraživanje u okviru analize “Benchmarking Working Europe 2017” takođe pokazuje da su plate u 18 država članica EU-a rasle puno sporije u sedam godina nakon krize nego u osam godina prije toga; realne plate porasle su u samo tri zemlje – Njemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj.

U većini zemalja minimalna plata ostaje preniska, tako da ni radnici s punim radnim vremenom nemaju dostojanstven standard života. Deregulatorne reforme sistema industrijskih odnosa, sprovedene u mnogim zemljama, stvorile su okvirne uslove koji dodatno otežavaju uzlaznu konvergenciju plata i ostvarivanje ekonomskog rasta podstaknutog platama, ističe SSSH.

Sve su veće razlike između različitih grupa  radnika i zemalja – radnici stariji od 65 godina više učestvuju na tržištu rada, što može biti odraz održivog radnog života, ali i nedovoljnih prihoda od penzija. Mladi i oni s niskim stepenom obrazovanja i dalje su u vrlo teškom položaju na tržištu rada, a dugotrajna nezaposlenost među njima i dalje raste.

Istovremeno, sve je veći udio radnika koji su zarobljeni u poslovima s atipičnim oblicima ugovora o radu i niskim primanjima, te su u riziku od siromaštva iako zaposleni. Zadnjih devet godina povećan je rizik od siromaštva uz rad, upozorava sindikat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *