Pregled štampe za 13. mark: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Zaduženje od 15 miliona na rok od tri mjeseca

Aukcija državnih zapisa, vrijednih 15 miliona eura, biće raspisana sjutra. Iz Centralne banke su saopštili da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati. Rok dospječa zapisa je 91 dan, odnosno 14. jun.

Sa milion i po zaposlili 253 ljudi

Sekretarijat za razvojne projekte objjavio je treći javni poziv za podsticanje direktnih investicija, koji će biti otvoren do 8. maja. Ovim projektom kompanije koje investiraju najmanje pola miliona eura i planiraju zaposliti najmanje 20 radiiika mogu dobiti od države bespovratno od 3.000 do 10.000 eura po novozaposlenom licu.

Prave privid da pomažu poljoprivrredu

Agrobudžet za 2017. iznosi 31,5 miliona eura i od prošlogodišnjeg je veći za 39 odsto, gotovo devet miliona eura. Moglo bi se na prvi pogled zaključiti da je učinjen ozbiljan otklon od dosadašnje vladine politike koja nije bila izdašna prema selu i poljoprivredi, ali kada se pročitaju komponente agrobudžeta, poput direktnih plaćanja i mjera ruralnog razvoja, vidi se da je, uz manje izmjene i poboljšanja, nastavljena dosadašnja politika.

Dnevne novine

Za 30 kompanija isplatili 81.000 eura subvencija

Ministarstvo ekonomije je, u cilju podrške malim i srednjim preduzećima u dijelu usaglašavanja njihovog poslovanja sa zahtjevima međunarodnih standarda, krajem prošle i početkom ove godine za 30 kompanija isplatilo ukupno 81.000 eura subvencija.

KRAJEM MARTA POČINJE GRADNJA NOVOG KOMPLEKSA

Nakon višegodišnjeg zastoja u realizaciji projekta “Nord Star” na Luštici, izgradnja turističkog kompleksa pokrenuta je napokon sa “mrtve tačke”.
Na Opštini Herceg Novi je da izvrši projektovane i eksproprijaciju trase puta na Luštici, kao i projektovanje vodovodne infrastrukture, nakon ćega će poćeti gradnja na Luštici.

Crna Gora mora iskoristiti komparativne prednosti

Crna Gora mora da iskoristi komparativne prednosti ukoliko želi da se ubrzano razvija, kao i da u sienergiji sa regionom stvori uslove za kvalitetniji biznis kako bi postala dobra destinacija za investiranje, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković.

Dan

Zbog greške na sertifikatima mogu da izgube posao

Direktorat za pomorski saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva izdao je pomorcima pogrešne sertifikate, odnosno serije breveta, iz 2014. i 2015. godine. Kad je stvar već postala ozbiljna, jer se javio rizik da pomorci izgube posao, obaviještene su lučke kapetanije u Kotoru i Baru.

Za dva mjeseca podigli 35 miliona kredita

Od početka godine Vlada se kod banaka zadužila za ukupno 35 miliona eura.
Radi se o tri kredita, od kojih su dva u iznosu od po 15 miliona eura kod Sosijete ženeral banke Montenegro i NLB banke, kao i još pet miliona eura kod Komercijalne banke AD Budva.

Gubitak 267 hiljada eura

Hotelsko-turističko preduzeće Vektra Boka, vlasništvo Dragana Brkovića, završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 267,02 hiljade eura, što je 4,5 puta manje u odnosu na 2015. godinu, prema izvještaju o poslovanju koji je objavljen na sajtu Montenegroberze.

Pobjeda

Sa ovakvim vozovima ne možemo u Evropsku uniju

Da bi Željeznički prevoz fUnkcionisao narednih 30 godina bez poteškoća, prema studiji kojaje urađena za period od 2017. do 2027. godine, potrebno je nabaviti četiri moderna elektromotorna voza, šest spavaćih vagona, četiri kušeta, 10 sjedećih kupea i četiri lokomotive, a sve to košta i do 70 miliona eura kazao je u razgovoru za Pobjedu izvršni direktor tog preduzeća Vojislav Andrijašević.

Promjene u devet zakona su prioritet

Američka privredna komora u Crnoj Gori dostavila je kabinetu premijera Duška Markovića spisak svojih predstavnika, koji će sa ministarstvima i radnim grupama raditi na poboljšanju crnogorskog zakonodavstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *