Koncesije za Luku Bar biće veće 20 do 28 puta

2 komentara
Luka Bar

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je juče da će pregovori o privatizaciji 30 odsto akcija Luke Bar sa poljskim OT Logistikom biti završeni do kraja marta i poručio SDP-u da ga čudi što oni, koji su 2015. glasali za prodaju, sada traže da se ovaj proces prekine.

Funkcionerka SDP-a Draginja Vuksanović juče je na pres konferenciji pozvala nadležne da zaustave privatizaciju Luke, koja je profitabilno preduzeće, pa je suludo gubiti državno vlasništvo nad njim.

“Luka ima siguran profit koji treba da ostane državi. Poljski partner obećava ono što luka već ostvaruje, a razlika je u tome što partner ima plan da otpušta, umjesto da zapošljava radnike, dobija u bescijenje vlasništvo i upravljanje nad lukom, milionski profit koji ide njima. Država uz to može izgubiti većinski paket akcija u luci”, ocijenila je Vuksanović i dodala da je to sve skandalozno.

Vujović je redakciji Pobjede kazao da je zadovoljan tokom pregovora, ali da još ništa nije završeno.

“Ostaju nam još dva do tri pitanja i da se još jednom vratimo na cijenu”, kazao je Vujović i naglasio da je process privatizacije luke pokrenut pod rukovodstvom SDP.

“Privatizacija Luke Bar je predviđena planom za 2016. koji je usvojen u decembru 2015, a koji je pripremalo Ministarstvo saobraćaja kojim je tada upravljao SDP. Privatizacija dva društva u okviru Luke je izvšena pod rukovodstvom SDP, čime je značajniji dio kompanije u finansijskom smislu, odnosno Pomorski poslovi i Kontejnerski terminali već privatizovan”, kaže Vujović.

Komentarišući tvrdnje Vuksanović da Luka može bez strateškog partnera, on kaže daje tačno da ostvaruje profit, ali je istina i da plaća simboličnu koncesiju.

“Luka državi sada plaća koncesiju svega 36.000 eura godišnje. Koncesioni aktje u izradi i njime se predviđa naknada od 500.000 eura fiksno, plus procenat od pretovara, što znači da će Luka za koncesiju morati da plati između 700.000 i milion eura godišnje. Uz to Luka ne plaća korišćenje obale objašnjava”, Vujović i ističe da Luke ne može da izdrži ni 17 miliona eura kredita, niti da utrostruči promet.

Kazao je da su za značajnije proširenje kapaciteta luke potrebna nova roba i tržišta, što može da obezbijedi investitor kome je to dostupno.

“Poljska kompanija nudi da poveća obim prometa robe i žitarica najmanje milion tona godišnje. Zainteresovani su i za Montekargo i podizanje nivoa usluga i kapaciteta u željeznici. Uz to je u obavezi da zadrži postojeće radnike najmanje tri godine, poštuje kolektivni ugovor… “,navodi Vujović i dodaje da investitror može doći do kontrolnog paketa akcija Luke ukoliko ispuni sve obaveze iz ugovora.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Samo ostaje pitanje zasto do sada Luka nije placala koncesiju, nego djelimicna promjena vlasnistva uvodi novu cijenu za licencu koriscenja koju dobija od drzave. I zasto drzava nije preko clanova upravljackog odbora vise paznej posvetila konzistentnsoti i kvlaitetu fiannsisjkih izvjestaja, jer se ulaganja u povezana lica nisu robezvrjedjivala a morala su, kao i zasto nije izvrseno jace rezervisanje na potrazivanjima, jer je veliko pitanje sta je i da li je pola potrazivanja uopste naplativo.

    A prica oko obale je pravni i patriotski krah SDP-a. Ukupno zemljistve je bilo potpuno cisto uvedeno sudski u knjige Luke Bar, a onda je Lazovic odlucio da preko Zakona o morskom dobru izvrsi nasilnu nacionalizaciju (silovanje preduzeca) koja je bila sve osim stvarno trzisno postovanje i implementacija zakona, kao sto taj zakon i danas ostaje, potpuno zanemarujuci resurse i svojinu.

    I nesistemsko budalesanje cjelokupnog SDP-a oko segmentacije Luke je odavno zavrsena prica, a za nju su odgovorni ukupni SDP i dio DPS-a, van Djukanovica, za koji je cak i neoliberalni guru rekao da je nepravilni model sagledavanja resursa Luke. Ali, zvarsenome poslu odavno mane nema posebno kada je sve zamaskirano ko zna kakvim neznanjima i korupcijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *