Airbnb prikupio milijardu dolara dodatnog kapitala

Dodajte komentar

Kompanija za najam stanova putem interneta Airbnb prikupila je milijardu dolara dodatnog kapitala, koje će prema očekivanjima iskoristiti za globalno širenje poslovanja, pa se vrijednost kompanije trenutno procjenjuje na 31 milijardu dolara.

Američki proizvođač aplikacija za posredovanje u uslugama smještaja, čije je sjedište u San Francisku, objavila je to ulaganje od strane trećih osoba u podnesku Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti

AirBnB nije komentarisao kako će upotrijebiti sredstva, no očekuje se kako će ih iskoristiti za širenje globalnog poslovanja.

Kompanija je ubrzano rasla od osnivanja 2008. godine, a trenutno posluje u 65 hiljada gradova širom svijeta.

Kompanija, koja ne objavljuje podatke o poslovanju, zarađuje omogućavajući pojedincima da iznajme svoje stanove i apartmane. Uzima tri posto od svake rezervacije te 6 do 12 posto naknade za uslugu od gostiju.

AirBnB je svoju prvu dobit ostvario u drugoj polovini 2016. godine, a prema pisanju medija, takvo poslovanje će se na postojećim temeljima nastaviti i u ovoj godini.

Objavljeno je i kako kompanija u skorijoj budućnosti nema planove za uvrštenje svojih dionica na berzi.

AirBnB korisnicima odnedavno nudi i nove usluge, koje uključuju turističke obilaske, a najavljuju i ostale usluge zanimljive turistima, poput rezervacija za restorane.

Nova aplikacija Trips uključuje kategorije ‘iskustava’, ‘mjesta’ i smještaja a u Airbnbu planiraju u da dodaju i letove i druge usluge.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *