Kako se zaštititi od prevara i sačuvati novac na računu?

Dodajte komentar

U situaciji kada vam banka preventivno blokira karticu i izda novu, vjerovatno znači da je na bankomatu na kom ste podigli novac, uočena neka nepravilnost. Prema riječima Igora Franca, stručnjaka za bezbjednost, postoji nekoliko načina na koje možete biti pokradeni korišćenjem kartice.

“Postoji uređaj koji se zove skimer. To je uređaj koji stoji na mjestu gdje se ubacuje kartica i kada korisnik ubaci svoju karticu on učita sve podatke. Da bi vama neko uzeo novac, nije dovoljno samo to, nego je potrebno da zna i PIN broj. To da bi otkrili imaju dva načina – ili da stave lažnu tastaturu preko prave. Druga stvar je da stavi malu kamericu, da bi se vidjelo šta unosite kada kucate”, otkriva Franc.

A sve popularniji način plaćanja, online, sa sobom nosi još veće opasnosti, tvrdi on, jer je to polje koje se teže kontroliše.

“Šta se radi? Radi se uglavnom tako što se šalje mejl, banka šalje mejl da treba da se resetuje šifra, da se unese određeni podatak ili nešto i to se zove pecanje, ili phishing na engleskom. Na taj način vi ustvari unesete svoj broj i podatke i date im bukvalno sve”, kaže.

Međutim, savremena tehnologija omogućila je i lakše otkrivanje takvih uređaja, pa su opasnosti svedene na minimum. Ono što sami možete da uradite da se zaštitite, kažu stručnjaci, jeste da rukom pokrijete tastaturu na kojoj ukucavate šifru za karticu, i da izabjerete bankomat na vidljivom mjestu, okružen kamerama.

Za online kupovinu, savjetuje se korišćenje internet kartica i uplata samo neophodnog iznosa. Ako se ipak dogodi da klijent ostane oštećen iz banaka tvrde da će šteta biti nadoknađena.

“Regulative zakona i ugovor jasno definišu obaveze banke i klijenta u tom slučaju i mi se trudimo, iako zakon na neki način deli odgovornost između klijenta i banke, da svojim klijentima u tim situacijama pomognemo, da ih zaštitimo maksimalno i da im štetu nadoknadimo”, kaže Devica Kulundžić iz Raiffeisen banke.

U bankama naglašavaju i da je poslednjih godina, u zaštitu čitavog sistema uloženo dosta sredstava. Iako pravila poslovanja nalažu da ne otrkivaju podatke o broju hakerskih napada ili prevara, kažu da je učaganje u zaštitu smanjilo broj zloupotreba.

“Postoje antiskiming uređaji, to je onaj dio gdje proizvođači bankomata dosta sredstava ulažu da bi doveli sigurnost na najviši nivo. Ono što je važno je da ako primijete da je aparat na neki način oštećen, svakako na takvom bankomatu ne treba vršiti transakciju ni ovdje ni u inostranstvu”, rekao je Vuk Kosovac iz Societe Generale banke.

Najbitnije je, poručuju bankari da se, u slučaju da do zloupotrebe dođe, odmah obratite banci i policiji, kako bi potencijalna šteta bila izbegnuta.

eKapija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *