Odbor direktora “Budvanske rivijere” predložio akcionarima da ih nagrade za dobre rezultate

1 komentar

Odbor direktora “Budvanske rivijere” predložio je akcionarima tog preduzeća, Vladi, Strateksu i AIK banci da povećaju iznos naknada koje primaju predsjednik i članovi tog tijela i da im se isplati bonus za pozitivan poslovni rezultat u prošloj godini. O njihovom predlogu akcionari treba da se izjanse na skupštini zakazanoj za 31. mart.

Naknada predsjedniku odbora direktora, shodno zaključku Vlade, iznosi koliko i prosječna plata u državi, a članovi dobijaju polovinu tog iznosa, odnosno 500 i 250 eura. Iz “Budvanske rivijere”Danu  nijesu htjeli da odgovore na pitanje za koliko povećanje mjesečne naknade traže predsjednik i članovi odbora.

Trenutno su u odboru direktora predsjednik Saša Radović i članovi Ratko Vukotić, Draško Krivokapić, Vladimir Sekulić i Branko Popović. Radović, Vukotić i Krivokapić predstavljaju kapital Vlade, a Sekulić i Popović Strateks i AIK banku.

Radović je prošle godine Agenciji za antikorupciju prijavio primanja od 470 eura.
Odredbama statuta “Budvanske rivijere” predviđena je mogućnost profesionalnog angažovanja predsjednika i članova odbora direktora. Predsjednik odbora direktora, na predlog Vlade, a po odluci odbora direktora, profesionalno je angažovan u društvu kazali su iz Budvanske rivijere.
Oni nijesu htjeli da odgovore na pitanje koliko iznosi plata Saše Radovića, koji je profesionalno angažovan na tu funkciju, odnosno zasnovao je radni odnos u društvu.

Iznos zarade za radni angažman menadžmenta utvrđuje se kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu. Kako je Hotelska grupa “Budvanska rivijera” privredno društvo, tačnije akcionarsko društvo, a ne budžetski korisnik, i visina zarade je definisana internim pravilnicima. Predstavnici Vlade imenovanjem u odbor direktora stiču status javnog funkcionera i u obavezi su da u zakonom previđenom roku podnesu izvještaj Agenciji za sprečavanje korupcije u kome je sadražan i iznos njihovih primanja i imovinsko stanje kazali su nam iz te kompanije.

Prema pouzdanim informacijama “Dana”, Radovićeva plata nakon profesionalizacije iznosi oko hiljadu eura, odnosno duplo više nego što je to propisano zaključkom Vlade iz 2012. godine. Tada je Vlada u okviru kriznih mjera obavezala sva društva u državnom vlasništvu da ograniče primanja odbora direktora na jednu i po prosječnu platu u državi. Do tada su primali i po nekolike hiljde eura za obavljanje tih funkcija. Poslednjih mjeseci postepeno je počeo da se profesionalizuje odbor direktora u državnim preduzećima, odnosno da im se povećavaju plate.

“Budvanska rivijera” je treći kvartal prošle godine završila sa 3,96 miliona eura dobiti, što je za skoro 700 hiljda više nego u 2015. godini. Zbog toga je odbor direktora predložio da uzme dio kolača za sebe.
Članovi odbora imaju pravo na bonus nakon usvajanja godišnjeg izvještaja o poslovanju društva od strane skupštine akcionara isključivo ukoliko društvo ostvari pozitivan rezultat u protekloj poslovnoj godini. Iznos bonusa je do četiri prosječne zrade u državi kazali su nam iz “Budvanske rivijere”.
Četiri prosječne plate u državi iznose do dvije hiljade eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *