Smanjena stopa obavezne rezerve banaka

1 komentar

Izmjenama i dopunama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore (CBCG), stopa obavezne rezerve smanjena je za dva procentna poena sa 9,5 odsto na 7,5 odsto i sa 8,5 odsto na 6,5 odsto, zavisno od definisane osnovice za obračun obavezne rezerve.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obaveznoj rezervi banaka donio je Savjet CBCG na jučerašnjoj sjednici.

Promijenjen je i obračunski period održavanja obavezne rezerve banaka kod CBCG, sa nedjeljnog na mjesečni period. To je, kako se dodaje u saopštenju CBCG, u skladu sa praksom u regionu i svijetu, kao i sa praksom ECB-a, gdje je taj period duži od 42 dana.

Kako su kazali iz CBCG, na taj način, kao i smanjenjem stope obavezne rezerve, taj instrument monetarne politike se postepeno usklađuje sa regulativom ECB-a u ovoj oblasti.

Na ovaj način, oslobađanjem dijela sredstava banaka koja su korišćena za izdvajanje, odnosno održavanje obavezne rezerve, povećaće se likvidna sredstva banaka, koja mogu stimulativno uticati na kreditnu aktivnost“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • cekaj, zasto CB CG oslobadja gotovinu bankama, kad vec imaju nepregledne zalihe gotovine koje medjusobno plasiraju… jel umiju u cbcg da citaju nase makroekonomske bilanse- ovom sisitemu ne nedostaje cash vec pametna investiciona upotreba cash-a. Ili se gotovina oslobadja da se plasira prema drzavi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *