Novom metodologijom Monstata Crna Gora preko noći izgubila milion turista

Dodajte komentar

Zavod za statistiku Crne Gore – Monstat više neće obrađivati, a samim tim ni objavljivati broj turista koji u našoj zemlji boravi u privatnom smještaju.

Naime, od 28. februara Zavod je počeo s primjenom nove metodologije, a u skladu sa regulativama Evropske unije koje propisuju da u našoj zemlji više neće biti dostupni zvanični podaci o broju turista i noćenja ostvarenih u privatnom smještaju.

Prema EU Regulativi 692/2011 o evropskoj statistici turizma, države članice koje imaju manje od 1% ukupnog godišnjeg broja noćenja u turističkim smještajnim objektima u Evropskoj uniji, definisano je da mogu obrađivati podatke o broju dolazaka i noćenja turista samo u hotelima i drugom kolektivnom smještaju – preciziraju iz Monstata.

Tako su sada istraživanjem obuhvaćeni „svi kolektivni ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smještaja na osnovu odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti prema Zakonu o turizmu“. U taj segment spadaju hoteli, pansioni, moteli, turistička naselja, odmarališta, hosteli, kampovi i ostali objekti kolektivnog smještaja, ali ne i smještaj u kućama i sobama za iznajmljivanje, te u turističkim apartmanima

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni smještajni objekti koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvima – individualni turistički smještaj, odnosno tzv. „privatni smještaj“ – a koji prema Zakonu o turizmu podrazumijevaju smještajne jedinice sa najviše 15 ležajeva i čiji su vlasnici fizička lica. Podatke o dolascima i noćenjima turista u privatnom smještaju, Zavod za statistiku će nastaviti sa prikupljanjem podataka, a isti će se po novoj metodologiji objavljivati na godišnjem nivou od 2018. godine – stoji u novoj metodologiji Monstata, što znači da će podaci za 2017. godinu biti poznati krajem januara 2018. godine.

Iz ove institucije odluku pravdaju procesom pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast statistike, a čiji je cilj „usklađivanje crnogorskih pravnih propisa sa pravnom tekovinom EU iz oblasti statistike“. To podrazumijeva i da Zavod za statistiku „ima obavezu da primijeni sve neophodne instrumente za obračun ove statistike shodno evropskim standardima“.

Prema podacima rađenim novom metodologijom, u Crnoj Gori u 2016. godini boravilo je 808.788 turista iz zemlje i inostranstva – umjesto 1.813.817, a ostvareno je samo 3.521.897 noćenja – u odnosu na 11.250.005 noćenja iz kolektivnog i privatnog smještaja.

Takođe, tokom januara u našoj zemlji boravilo je ukupno 18.085 turista – 12.572 iz inostranstva i 5.513 iz Crne Gore. Od ukupnog broja od 45.603 noćenja, stranci su ostvarili 27.681, a naši turisti 17.922. U strukturi noćenja stranih turista, najviše su ostvarili turisti iz Albanije (20,5%), Srbije (19,5%) i Rusije (10,9%), zatim Italije (6,7%), Hrvatske (5,1%), Turske (4,8%), Bosne i Hercegovine (3,4%) i Kine (1,9%), dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 27,2% noćenja. U primorskim mjestima ostvareno je 43,7% ukupnog broja noćenja. Slijedi Glavni gradu sa 24,8%, te planinska mjesta – 20,6% i ostala turistička mjesta – 10,9%.

Zbog ovako radikalnih promjena, nova metodologija će sasvim sigurno uticati na buduću turističku statistiku u Crnoj Gori, posebno na ekonomske efekte ove industrije koja se smatra strateškom granom za našu zemlju. To će morati da uslovi i niz promjena kako u Zakonu o turizmu, tako i u budućoj procjeni prihoda od turizma koji u nemalom dijelu doprinose državnom budžetu i njegovoj stabilnosti.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *