Istok EU neće biti „kanta za smeće“ zapada

Dodajte komentar

Istok Evropske unije ne smije više da bude „kanta za smeće“ visokorazvijenog Zapada i njegovih kompanija. Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka zahtijevaju od Brisela da standardi za robu budu identični po kvalitetu u cijeloj Uniji.

Dvostruki aršini su nedopustivi, te hrana, bijela i druga tehnika, kao i svakojaka roba iste marke, pakovanja, a i cijene – moraju da budu i istog sastava i kvaliteta.

Potpisujući ovakav zaključak, Višegradska četvorka – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska – zahtijeva od Brisela da standardi budu isti svuda.

Bitku koju je ova grupa zemalja centralne Evrope započela 2015. godine nastavili su premijeri četiri države u četvrtak, na sastanku u Varšavi na kom su najavili formiranje radne grupe koja će se baviti samo tom temom.

Tražimo od Evropske komisije da odmah spriječi prodaju namirnica slabijeg kvaliteta u zemljama članicama EU od onog koji se u tim istim proizvodima nudi Zapadnoj Evropi“, stoji u predlogu deklaracije koju su potpisali Beata Šidlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban.

Održavanjem ovog sastanka samo nekoliko dana uoči samita EU u Briselu i skupa na visokom nivou u Rimu, kojim će biti obilježeno 60 godina od postavljanja ekonomskih temelja Unije, Višegradska četvorka šalje „centrali“ jasnu poruku da „u EU ne smije biti građana drugog reda“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *