Elektronsko bankarstvo u Crnoj Gori daleko od evropskog nivoa

Dodajte komentar

Elektronsko bankarstvo, odnosno plaćanje jednim klikom bez čekanja u bankama, poštama…, koje je i jeftinije povećava se posljednjih godina, ali je i dalje daleko od nivoa u evropskim zemljama kažu bankari.

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore mr Bratislav Pejaković, pozivajući se na podatke 11 banaka, Pobjedi je kazao da u elektronskom bankarstvu imamo preko 96.000 aktivnih fizičkih lica korisnika SMS, web, m-bank i mail kanala. Pravnih lica je blizu 8.500, a korisnika unutar kompanija preko 10.000.

U ovom momentu oko 15.000 fizičkih lica, odnosno građana elektronski plaća komunalne usluge, odnosno koristiweb imbank kanal za plaćanje”, ističe Pejaković.

Iz godine u godinu bilježimo, kaže on, trend rasta svih servisa elektronskog bankarstva.

Broj naloga je porastao preko 30 ođsto, SMS-ova 26 odsto, mailova 12 ođsto. To ukazuje na jačinu trenda i usvajanje novih kanala kako komunikacije, tako i plaćanja, ali i prodaje. To nije iznenađenje jer su Crnogorci informatički prijemčivi za nove tehnologije, a stasavanjem novih generacija trend će biti još jači”, smatra Pejaković i podsjeća da je u Crnoj Gori mobilna penetracija 161 odsto.

On kaže da se Udruženje banaka trudi da naše malo tržište bude upoznato u potpunosti sa trendovima bankarskog poslovanja razvijenih zemalja i podsjeća na preporuku države da se sva plaćanja, kao i plate i doprinosi, odvijaju kroz kanale platnog sistema, iz više razloga, što bi trebalo da smanji manevarski prostor za gotovinska plaćanja.

Pejaković podsjeća da elektronsko plaćanje klijentima štedi vrijeme, novac, a i bezbjeđnije je.

I turizam je, dodaje on, jedan od razloga zbog kojeg moramo povećati elektronsko bankarstvo.

Pošto je turizam strateška grana naše privrede, mi moramo na adekvatan način da omogućimo plaćanja stranim turistima na koja su naučili kući. U Evropi 76 odsto ljudi koristi internet, a penetracija mobilnih telefona, broj aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 131 odsto”, ističe on.

Šta kažu bankari?

I u svim bankama bilježe nagli rast elektronskog bankarstva posljednjih godina.

U Societe generale banci Pobjedi su kazali da se u posljednjih godinu dana dva puta povećao broj njihovih klijenata koji koriste elektronsko bankarstvo, odnosno plaćaju sve obaveze, pa i račune za struju, vodu, telefone na ovaj način.

SOŽ ebanking elektronsko bankarstvo, kao i mobilno bankarstvo SoGeMOBILE i SMSCONTO servis za plaćanje računa putem SMS poruka u našoj banci trenutno koristi više hiljada klijenata. Sve više njih se odlučuje za ovaj vid plaćanja, jer im je to i jeftinije”, kažu u ovoj banci.

Priznaju da sa sigurnošću ne mogu reći kod će Crna Gora dostići nivo korišćenja elektronskog bankarstva kao u EU.

To prvenstveno zavisi od daljeg razvoja informatičke pismenosti, povjerenja u ovaj vid plaćanja, povećanja trenda kupovine i upotrebe kartica na internetu i uopšte sticanja navika naših građana za korišćenje svih mogućnosti elektronskog prenosa novca. Socijete ženerale banka je već ponudila skoro sve proizvode za elektronsko plaćanje koji se nude u razvijenom svijetu. Trudimo se da svojim klijentima pomognemo i olakšamo korišćenje ovih servisa i nadamo se da će sve veći broj klijenata usvojiti ovu naviku”, kažu u ovoj banci.

U NLB banci ističu da više od 20 odsto njihovih klijenata fizičkih lica i 45 odsto pravnih koristi uslugu elektronskog bankarstva.

U 2016. u odnosu na godinu ranije broj korisnika fizičkih lica je povećan za sedam odsto, a pravnih pet odsto. Bez obzira na povećanje, od evropskog prosjeka smo daleko. U elektronskom poslovanju u našoj zemlji su najdalje otišle banke, dok je kod većine preduzeća i fizičkih lica ovaj vid poslovanja tek u razvoju. Efikasno elektronsko bankarstvo imperativ je u modernom svijetu. Kod fizičkih lica, ono je trend naročito kod mlađe populacije. Klijenti na crnogorskom tržištu polako shvataju prednosti ovog poslovanja”, objašnjavaju u ovoj banci.

U Erste banci podsjećaju da su elektronsko bankarstvo ponudili stanovništvu prije deceniju i prije nešto više od godinu i po, inovirali ponudom Erste NetBanking, sofisticiranijim proizvodom sa novim mogućnostima za klijente.

Naši podaci govore da se elektronsko bankarstvo koristi sve više, iako ne možemo biti zadovoljni nivoom korišćenja ove usluge, posebno ako se uporedimo sa evropskim zemljama. Najveći rast je upravo ostvaren prošle godine. Broj korisnika je porastao 50,53 odsto u odnosu na 2015. dominantno zbog povećanog broja građana koji su aktivirali servis. I broj transakcija putem elektronskog bankarstva je takođe u velikom porastu. Samo u toku prošle godine kod fizičkih lica rast je bio 52,51 odsto, dok je broj plaćanja pravnih lica i preduzetnika porastao za 23,79 odsto. Pored rasta transakcija imamo rast i u prometu kako fizičkih tako i pravnih lica i preduzetnika. Veći stepen korišćenja imaju pravna lica, koja prepoznaju pogodnosti korišćenja elektronskog bankarstva. Naši podaci govore da je svaka peta transakcija u prošloj godini izvršena elektronski”, kazao je Pobjedi Bojan Burić iz Erste banke.

U Adiko banci su na pitanje koliko klijenata koristi elektronsko bankarstvo kazali da imaju 1300, što je200 odsto više nego u istom periodu godinu ranije.

Oko 50 odsto njih koristi elektronsko bankarstvo za plaćanja, a ostali za pregled sopstvenih računa”, objašnjavaju u ovoj banci.

U Adiko banci kažu da, optimistički gledano, nivo elektronskog bankarstva u EU možemo dostići 2020.

Švedska izbacila gotovinsko plaćanje

Evropa je daleko ispred nas u elektronskim plaćanjima. Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković kaže da je, recimo, Švedska skoro izbacila gotovinska plaćanja iz sistema. Podaci banaka pokazuju da su i neke zemlje našeg regiona odmakle, poput Hrvatske koja ima preko 80 odsto plaćanja putem elektronskog bankarstva.

Najveća banka po imovini u Evropi, britanska HSBC uložila je preko dvije milijarde USD u projekte digitalne transformacije kako bi unaprijedili ponudu klijentima”, kaže on.

Pejaković podsjeća na prezentaciju “Digitalizacija kao stvarnost” i dodaje da mi u Crnoj Gori moramo ne samo kroz servise već i regulatorno, sigurnosno i bezbjednosno da odgovorimo na ovu za nas inovativnu ponudu.

Izvjesno je, međutim, da mi teško možemo da upoređujemo naše sa ulaganjima razvijenih u ovu oblast, ali nam to mora biti znakovito odnosno putokaz”, kaže on.

Bankari: Jeftinije i bezbjednije

Bankari kažu da su prednosti elektronskog bankarstva, odnosno plaćanja u tome što štedi vrijeme, jeftinije je, a tvrde i bezbjednije.

U Societe generale ženerale banci kažu da je mnogo jeftinije i isplativije plaćanje putem elektronskog bankarstva nego na šalterima.

Prednosti je mnogo, ali nam se čini da je za klijente za sada najvažnija finansijska ušteda. Prenos sredstava fizičkih lica koji se putem SOŽebankinga i SOGeMOBILE obavlja sa računa u našoj banci na račun drugog fizičkog ili pravnog lica koji je takođe otvoren u našoj banci je besplatan. Besplatno je i prenošenje sredstava sa jednog na drugi račun klijenta ukoliko su oba otvorena u našoj banci. Plaćanje se obavlja sa najvećim stepenom sigurnosti, jer klijent koristi svoje lične lozinke, a prenos novca može da se uradi sa bilo kog mjesta u bilo koje vrijeme”, kažu u Societe.

Kada klijent uvidi prednosti elektronskog bankarstva, kažu u NLB, teško da će se opet vratiti tradicionalnom načinu korišćenja bankarskih usluga.

Da bi podstakli klijente na korišćenje elektronskog bankarstva, u domaćem i inostranom platnom prometu, nudimo značajno niže provizije na transakcije obavljene putem ovog servisa. Osim brzine i jednostavnosti u plaćanju, klijenti ostvaruju i značajne finansijske uštede. Ova vrsta plaćanja klijentima pruža mogućnost da iz svojih domova, kancelarija, inostranstva nesmetano obavljaju platne transakcije. U svakom trenutku mogu imati uvid u sve transakcije i stanja po svim svojim računima tekući, računi štednje, kreditne partije, platne kartice… Sve transakcije putem elektronskog bankarstva su zaštićene najvećim tehnološki dostupnim nivoom sigurnosti”, kažu u NLB.

Pored uštede vremena i veće sigurnosti, u Erste banci kažu da su tarife i naknade u domaćem platnom prometu za elektronsko bankarstvo niže i do 50 odsto u odnosu na one koje će klijenti platiti na blagajni.

Erste je prva u Crnoj Gori uvela display karticu koja generiše jednokratne lozinke prilikom svakog logovanja na servis. Do sada nijesmo zabilježili niti jedan slučaj zloupotrebe putem elektronskog bankarstva”, pojašnjavaju u Erste.

I u Adiko banci kažu da su naknade za usluge elektronskog bankarstva manje od onih koje se plaćaju na šalteru banke.

I u ovoj banci kažu da prilikom korišćenja usluga elektronskog bankarstva ne treba brinuti za sigurnost podataka, jer je ovaj način plaćanja sigurniji nego da korisnik sa sobom nosi novčanik.

“Za sve elektronske transakcije ostaje zapis sa koje adrese se pristupilo i na čiji račun su otišla sredstva. Identitet osobe koja koristi ovu uslugu provjerava se putem korisničke lozinke, jednokratnih autorizacionih lozinki koje se dostavljaju SMS-om”, pojašnjavaju u Adiko banci.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *