Neto dobit OTP grupe skočila 67 odsto, u Crnoj Gori negativni rezultati

Dodajte komentar

OTP grupa zadržala je snažnu likvidnost i kapitalnu poziciju te dobre rezultate u Mađarskoj i Bugarskoj.
Konsolidovana računovodstvena dobit iznosila je 202,5 milijarda forinti u 2016., dok je u 2015. bila 63,2 milijarde forinti. U protekloj su godini na godišnju računovodstvenu dobit određeni uticaj imale stavke usklađivanja.

Usklađena dobit OTP grupe nakon oporezivanja iznosila je 201,2 milijarde forinti u 2016., što je rast od 67 posto na godišnjem nivou. Poresko opterećenje poraslo je za gotovo 18 milijardi forinti godišnje, no efektivna poreska stopa ostala je gotovo nepromijenjena (17,8 posto). Operativni prihod smanjen je za 7 posto, no to je nadoknađeno manjim troškovima rizika koji su pali na oko trećinu u baznom razdoblju.

Unutar godišnje konsolidovane dobiti nakon oporezivanja dogodila se značajna promjena u individualnim doprinosima: nakon što je u posljednje dvije godine bilježila gubitke, ruska je podružnica ostvarila više od 20 milijarda forinti dobiti nakon poreza, dok je konačni rezultat u Ukrajini iznosio 10,2 milijarde forinti. Poboljšanje na godišnjem nivou iznosilo je 35,6 milijardi, odnosno 50,5 milijarda forinti, što je znatno uticalo na godišnje poboljšanje dobiti grupe.

Uprkos godišnjem padu neto rezultata, grupa mađarske OTP banke OTP Core (122,2 milijarde forinti) i DSK banka (47,4 milijarde forinti) održale su dominantu poziciju u grupi. Značajno poboljšanje zabilježeno je u Hrvatskoj (3,8 milijarda forinti), kao i u Merkantil grupi (2,6 milijarda forinti) te OTP Fund Managementu (6,7 milijarda forinti). Slovačka i Crna Gora bilježile su negativne rezultate (-2,2, odnosno -1,8 milijarda forinti) kao rezultat viših troškova rizika. Takođe, ruska online podružnica Touch banka nastavila je stvarati gubitke u 2016. (-5,9 milijarda forinti).

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *