Izvršni direktor Montenegro airlinesa pod istragom zbog štetnog ugovora

Dodajte komentar
Banjević

Specijalno državno tužilaštvo SDT pokrenuloje izviđaj protiv izvršnog direktora Montenegro airlinesa Živka Banjevića i još sedam osoba zbog navodnog sklapanja štetnog ugovora 2015. sa jednom konsultantskom firmom, pišu Dnevne novine.

Kako su kazali u tužilaštvu, predmet je za sada u fazi izviđaja.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet po primljenoj krivičnoj prijavi. Predmet se nalazi u fazi izviđaja. U toku je prikupljanje dokumentacije na osnovu koje će se donijeti odluka o daljem procesuiranju”, saopšteno je zvanično Dnevnim novinama u Tužilaštvu.

Kako saznaju DN, riječ je o ugovoru, koji je početkom 2015. godine potpisao izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Živko Banjević sa kompanijom MD Solution iz Beograda.

MA je pomenutu kompaniju angažovao, kao svog poslovnog i finansijskog savjetnika, a sve u cilju uspostavljanja strateške saradnje sa Etihad airways-om.

Ugovorom, u koji su Dnevne novine imale uvid, definisano je da prvog mjeseca od potpisivanja (20. februar 20. mart 2015.) budu sagledani potencijali MA, zatim organizovani sastanci sa top menadžmentom Etihad Airwaysa i prezentacija strateške saradnje te avio-kompanije sa Montenegro airlinesom.

Od 20. marta do 20. aprila 2015. ugovorom je planirana i prva runda pregovora MA i Etihada, a sve u cilju pripreme ‘code-share’ ugovora i dogovora u vezi sa optimizacijom flote Montenegro airlinesa uz podršku Etihada. Kao očekivani rezultat naveden je, između ostalog, dogovor u vezi sa optimizacijom flote, kojom je trebalo da budu postignuti sljedeći efekti: Pristup povoljnim uslovima za lizing vazduhoplovstva, uz smanjenje troškova; Upošljavanje flote MA tokom zimskih mjeseci; Obezbjeđivanje dodatnih vazduhoplova tokom ljetnje turističke sezone; Optimizacija rasporeda letova.

Shodno ugovoru, ‘code-share’ ugovor je trebalo da bude potpisan već trećeg mjeseca od potpisivanja ugovora sa MD Solution.

Do 20. juna, kako se navodi u ugovoru, trebalo je održavati pregovore za zaključenje ugovora o ‘upravljanju našom nacionlnom avio-kompanijom od strane Etihad airwaysa’. Takođe, trebalo je finalizovati i potpisivanje ugovora o strateškoj komercijalnoj saradnji između MA i Etihada uključujući i ugovor o upravljanju Montenegro airlinesom.

Međutim, s obzirom da je Vlada Crne Gore vlasnik MA 99,9 odsto postavlja se pitanje kako je neko u nacionalnoj aviokompaniji mimo znanja Vlade mogao da potpiše ugovor kojim bi se održavali pregovori do konačnog preuzimanja naše aviokompanije od strane Etihada.

Na pitanje kada je Vlada dala saglasnost Banjeviću da potpiše pomenuti ugovor i ko ga je ovlastio da u ime države pregovara o načinu na koji bi Etihad preuzeo upravljanje našom avio-kompanijom, u MA nijesu željeli da odgovore iako su im pomenuta pitanja poslata još 22. februara.

Zanimljiva je i činjenica da je ugovorom pripala beogradskoj kompaniji fiksna naknada, kao i naknada za uspješno obavljen posao.

Fiksna naknada iznosi 25.000 eura mjesečno, neto, tokom prva četiri mjeseca angažovanja počev od marta, a zaključno sa junom 2015. koja će se isplaćivati u periodu od 20. do 25. dana u mjesecu”, isitiče se u ugovoru.

Iako nikada nije potpisan strateški ugovor sa Etihadom u predviđenom roku iz ugovora, MA je MD Solutionu bila dužna da isplati 100.000 eura.

Naknada od 200.000 eura, kako je navedeno u ugovoru, bila bi isplaćena konsultanskoj firmi po završetku obavljenog posla.

Kako DN nezvanično saznaju, MA je navodno isplatila ovaj novac MD Solutionu iako je od svih stavki u ugovoru samo jedna realizovana i to mnogo kasnije (‘code-share’)

‘Code-share’ od 100.000 eura

‘Code-share’ let je sporazumni, zajednički let više aviokompanija na jednoj relaciji. Sa Etihadom ‘code-share’ ugovor je umjesto sredine 2015. kako je predviđeno pomenutim ugovorom, potpisan je skoro godinu i po kasnije (21. decembar 2016.).

Takođe, zanimljivo je i to da Montenegro airlines ima već potpisane ‘code share’ ugovore sa Austrian airlines-om, Adria airways-om, Air France-om, Siberia airlines-om, Al Italia-om…

Svaki od pomenutih ‘code-share’ ugovora su potpisali službenici MA ranije od ovog sa Etihadom i nijedan nije koštao Vladu kao većinskog vlasnika 100.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *