Argentinski fudbaleri prijete štrajkom

Dodajte komentar

Argentinski profesionalni fudbaleri prijete organizovanjem štrajka idućeg vikenda jer im klubovi duguju milione dolara za plate, što je navelo Argentinski fudbalski savez (AFA) da zaprijeti klubovima sa sankcijama ako se odgodi nastavak takmičenja.

Nekim igračima klubovi su dužni plate za čak pet mjeseci, a dugovi se moraju riješiti prije nego što se nastavi takmičenje u pet profesionalnih liga u zemlji, izjavio je u četvrtak šef Unije agentinskih igrača (FAA) Sergio Marchi.

“Ne tražimo povećanje plata, nego samo da se zaostale plate isplate na račune fudbalera”, rekao je Marchi novinarima nakon sastanka s kapetanima ekipa iz pet liga. Odluka o štrajku bila je jednoglasna, dodao je.

Međutim, AFA, koja je već odložila nastavak takmičenja u prvoj ligi na mjesec dana, uzvraća prijetnjom. “Podsjećamo klubove da pravila predviđaju sankcije za one koji ne izvedu svoje ekipe na utakmice koje su unaprijed određene”, poručuje AFA u saopštenju .

Nastavak takmičenja odložen je dok AFA ne završi pregovore s Vladom o isplati duga od 25 miliona dolara za televizijska prava. Sporazum je napokon postignut prošlog vikenda, a Vlada je isplatila novac, no igrači kažu da još uvijek čekaju da ta sredstva dođu do njih.

Lige nisu igrane od sredine decembra, kada je prvenstvo prekinuto zbog ljetne pauze, koja je trebala završiti 3. februara. Svega nekoliko klubova igralo je takmičarski fudbal ove godine, uglavnom u kupovima, a većina je nastojala da održi formu s prijateljskim utakmicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *