Zašto je Kotor interesantniji kruzerima od Splita i Dubrovnika?

Dodajte komentar

Kruzeri hrle prema Kotoru, koji je postao pravi hit među putujućim hotelima, pa je lani prema podacima “Medcruisea” imao rast od nevjerojatnih 42,9 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Šta to svjetskim kompanijama sa stotinama luksuznih kruzera koji plove Mediteranom pruža Kotor, a ne pružaju mu više Dubrovnik ili Split, pitanje je koje se logično postavlja kada se zna da će Kotor i ove godine imati čak 41 uplovljenje više i oko sto hiljada putnika više nego lani. Tako će crnogorski gradić ugostiti oko 600 hiljada putnika s 529 brodova na kružnim putovanjima i postati treća luka za kruzere na Jadranu, iza Venecije i Dubrovnika.

Kotor je luka izvan EU i brodarskim kompanijama odgovara uplovljavanje u nju radi tax-free trgovine na brodovima jer tamo nema EU-carine i poreskih propisa koji važe u Uniji, pa je to zapravo bescarinska zona, neka vrsta izvoza iz EU. Takse su manje, gorivo, alkohol i cigarete jeftiniji pa je to veliki mamac za kompanije. Osim toga, tamo je dozvoljeno korištenje jeftine teške nafte koja je u lukama Evropske unije zabranjena jer se u EU mora koristiti gorivo s 0,1 posto sumpora”, priča Siniša Luković, dobar poznavalac kruzer turizma u Crnoj Gori.

Da brodarske kompanije iz Evrope sve više traže alternativu Dubrovniku i Splitu, potvrđuje i podatak da je sve češća luka njihova uplovljenja Drač u Albaniji, donedavno potpuno nepoznat, a sada sve traženiji za kratkotrajni izlazak iz voda EU kako bi se omogućila bescarinska trgovina na kruzerima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *